روند توسعه اراضی کشاورزی در حوضه هیرمند افغانستان و چشم انداز آن با استفاده از طبقه بندی شی پایه تصاویر ماهواره ای و مدل ژئومد

  • سال انتشار: 1397
  • محل انتشار: نشریه آبیاری و زهکشی ایران، دوره: 12، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_IDJ-12-1_019
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 507
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محبوبه زارع زاده

دانش آموخته دکتری گروه منابع آب دانشگاه تربیت مدرس

سعید مرید

استاد دانشکده کشاورزی، دانشگاه تربیت مدرس، تهران، ایران

نعمت الله کریمی

پژوهشکده مطالعات و تحقیقات منابع آب، موسسه تحقیقات منابع آب، وزارت نیرو،

کاوه مدنی

استاد مرکز سیاست های محیط زیستی امپریال کالج لندن،

فرشاد فاطمی

استادیار گروه اقتصاد دانشگاه شریف

چکیده

در برنامه­ریزی برای حوضه­های آبریز پر چالش فرامرزی مانند هیرمند، از مهم­ترین موارد، ظرفیت توسعه کشاورزی در آن­ها می­باشد. این مهم، هدف این تحقیق قرار گرفته و در آن ابتدا تغییرات کاربری اراضی طی سال­های ۱۳۶۹ و ۱۳۹۲ با استفاده از تصاویر ماهواره­ای و روش طبقه بندی شی­گرا مورد ارزیابی قرار گرفت. نتایج به دست آمده حاکی از افزایش کشت­های آبی از ۱۰ هزار کیلومترمربع در سال ۱۳۶۹ به حدود ۱۸ هزار کیلومترمربع در سال ۱۳۹۲ و کاهش حدود ۷۰ درصدی سطح اراضی دیم می باشد. در ادامه براساس روش ژئومد و تحلیل­های زنجیره مارکوف، احتمال تغییرات کاربری اراضی آبی در این حوضه و چشم انداز تغییرات مکانی - زمانی آن مورد بررسی قرار گرفت. بر این اساس مجموع، سطح زیر کشت در افق آتی برابر با ۲۵۴۶۵ کیلومترمربع قابل پیش­بینی است که نشان دهنده توان ۷۴۶۵ کیلومترمربع توسعه، می باشد. اما این سطح بدون در نظر گرفتن محدودیت منابع آب می باشد که با لحاظ کردن این محدودیت، حداکثر سطح توسعه برابر با ۴۳۶۶ کیلومترمربع می­باشد. بررسی موقعیت مکانی این تغییرات نشان دهنده توسعه در مناطق پایین­دست سد کجکی و زیرحوضه ارغنداب می باشد که تهدیدی برای امنیت و محیط زیست شرق کشور محسوب می گردد. از طرفی نیز با توجه به سیاست­های دولت برای کشت فرا­مرزی، این ظرفیت می­تواند برای تعاملات دو کشور و حصول مدیریت برد - برد در حوضه هیرمند مورد توجه قرار گیرد.

کلیدواژه ها

حوضه آبریز هیرمند, کاربری اراضی, طبقه بندی شی پایه, تصاویر ماهواره ای

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.