برآورد تغییرات در تابع توزیع احتمال و تجمعی تجربی دبی اوج لحظه ای سالانه سیلاب

  • سال انتشار: 1396
  • محل انتشار: نشریه آبیاری و زهکشی ایران، دوره: 11، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_IDJ-11-3_006
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 229
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

میثم سالاری جزی

استادیار گروه مهندسی آب، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، گرگان، ایران

چکیده

سری زمانی دبی اوج سالانه یک سری بسیار مهم در برنامه­ریزی ها و طراحی های هیدرولوژیکی است. عوامل مختلفی مانند تغییرات آب و هوایی، کاربری زمین و پوشش گیاهی و نیز سایر فعالیت های تحت تااثیر انسان می تواند بر ویژگی های این سری تاثیرگذار باشد، بنابراین برآورد تغییرات در ویژگی های آن یک تحقیق کاربردی است. هدف این مطالعه بررسی تغییرات در تابع توزیع احتمال تجربی (۲EPDF) و تابع توزیع تجمعی تجربی (۳ECDF) سری زمانی دبی اوج سالانه بر اساس یک رویکرد نوین است. برای این هدف از سه سری زمانی دبی اوج لحظه­ای سیلاب سالانه در ایستگاه­های هیدرومتری ارازکوسه، لزوره و تمر با طول دوره آماری ۴۳ سال در استان گلستان استفاده شد. نتایج نشان داد تغییرات برآورد شده در سری های مورد بررسی در کوانتایل­های بالایی روی داده است. همچنین مشخص است الگوی تغییرات نمودارهای EPDF و ECDF در طول دوره در سری های مورد بررسی متفاوت می باشد. نمودار ECDF انتهای دوره در ارازکوسه نسبت به ابتدای دوره تغییرات خاصی را نشان نمی دهد در حالی­که به ترتیب سری های تمر و لزوره تغییرات زیادی را درECDF  در سطوح بالای مقادیر دبی اوج سیلاب نشان می دهند. مقایسه EPDF های ابتدا و انتهای دوره نیز نشان می دهد دامنه این منحنی در سری ارازکوسه نسبتا ثابت اما در سری لزوره و تمر به طور محسوس افزایش یافته است. همچنین مقدار مد EPDF در هر سه سری در انتهای دوره نسبت به ابتدای دوره افزایش نشان می دهد. مقدار احتمال متناظر با دبی مد در سری ارازکوسه تغییرات محدود داشته در حالی­که در دو سری دیگر شاهد افزایش قابل توجه بوده است.

کلیدواژه ها

تابع توزیع احتمال تجربی (EPDF), تابع توزیع تجمعی تجربی (ECDF), تغییرات توزیعی, دبی اوج سیلاب

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.