CIVILICA We Respect the Science
(ناشر تخصصی کنفرانسهای کشور / شماره مجوز انتشارات از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی: ۸۹۷۱)

مقایسه روش های CCA و MICCA در انتخاب بهینه ورودی های بارش به منظور مدل سازی بارش- رواناب در حوضه آبریز (مطالعه موردی: حوضه آبریز قره سو کرمانشاه)

عنوان مقاله: مقایسه روش های CCA و MICCA در انتخاب بهینه ورودی های بارش به منظور مدل سازی بارش- رواناب در حوضه آبریز (مطالعه موردی: حوضه آبریز قره سو کرمانشاه)
شناسه ملی مقاله: JR_IDJ-11-5_018
منتشر شده در در سال 1396
مشخصات نویسندگان مقاله:

میلاد مرادی - مهندسی منابع آب، دانشگاه شهید باهنر، کرمان، ایران
سمیه عزیزی - دانشجوی کارشناسی ارشد سازه های آبی، گروه مهندسی آب، دانشگاه تبریز، تبریز
صابره دربندی - گروه مهندسی آب، دانشگاه تبریز

خلاصه مقاله:
در این مطالعه، دو روش انتخاب ورودی مختلف تحلیل همبستگی متقابل (CCA) و ترکیب اطلاعات دوجانبه و تحلیل همبستگی متقابل (MICCA)، به منظور توسعه سیستم استنتاج فازی مبتنی بر شبکه (ANFIS) در حوضه آبریز قره سو واقع در استان کرمانشاه مورد استفاده قرار گرفت. شانزده رخداد بارش- رواناب روزانه در دوره آماری ۱۰ ساله (۱۳۹۴- ۱۳۸۳) انتخاب شدند که ۱۲ رخداد برای واسنجی (آموزش) و چهار رخداد نیز برای صحت سنجی (آزمون) مدل ها به کار گرفته شد. سپس نتایج مدل های ANFIS با مدل مفهومی HEC-HMS مورد مقایسه قرار گرفت. بررسی شاخص های آماری نشان داد که مدل ANFIS توسعه داده شده بر اساس ورودی های MICCA (ANFIS-MICCA) عملکرد بهتری (۹۹/۰=CE و ۰۹%/۱۰=RPE) نسبت به مدل توسعه داده شده بر اساس ورودی های CCA (ANFIS-CCA) (۸۸/۰=CE و ۴۱%/۱۵=RPE) داشت. ANFIS-MICCA و ANFIS-CCA قادر به مقایسه با مدل HEC-HMS است که داده بارش تمام هشت ایستگاه باران سنجی در آن استفاده شده باشد؛ با این حال، ANFIS-MICCA مدل مناسب تری در برآورد جریان اوج بود. همچنین، نتایج نشان داد که عملکرد مدل HEC-HMS با کاهش تعداد ایستگاه های باران سنجی به دو و سه ایستگاه به ترتیب ۸/۵۹ درصد و ۶/۵۴ درصد کاهش می یابد. به طور کلی، در مواردی که تمام ایستگاه های بارندگی دایر نباشند، ANFIS به یک جایگزین قابل اعتماد برای HEC-HMS مبدل می شود.

کلمات کلیدی:
حوضه قره سو, سیستم استنتاج فازی (ANFIS), مدل سازی بارش- رواناب, HEC-HMS

صفحه اختصاصی مقاله و دریافت فایل کامل: https://civilica.com/doc/1210876/