اثر کاربرد پلی آکریل آمید بر میزان فرسایش خاک در آبیاری جویچه ای و جویچه ای یک در میان

  • سال انتشار: 1394
  • محل انتشار: نشریه آبیاری و زهکشی ایران، دوره: 9، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_IDJ-9-1_015
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 185
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سمیرا اخوان

استادیار گروه مهندسی آب، دانشکده کشاورزی، دانشگاه بوعلی سینا، همدان، ایران

وحید افشار

دانش آموخته کارشناسی ارشد آبیاری و زهکشی، گروه مهندسی آب، دانشکده کشاورزی، دانشگاه بوعلی سینا، همدان، ایران

فاطمه سروش

استادیار گروه مهندسی آب، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ولیعصر رفسنجان، رفسنجان، ایران

چکیده

هدف از مطالعه حاضر بررسی کاربرد پلی­آکریل­آمید و آبیاری جویچه­ای یک­در­میان بر مقدار فرسایش در آبیاری جویچه­ای می­باشد. از این­رو آزمایشی در مزرعه تحقیقاتی دستجرد، دانشگاه بوعلی سینا همدان انجام شد. تیمارهای آزمایش به صورت فاکتوریل و در قالب طرح بلوک های کاملا تصادفی در سه تکرار اجرا گردید. تیمارها به صورت آبیاری جویچه­ای مرسوم بدون تزریق پلی­اکریل­آمید (FSP۰)، آبیاری جویچه­ای مرسوم با تزریق پلی­اکریل­آمید (FSP۱.۵)، آبیاری جویچه­ای یک در میان بدون تزریق پلی­اکریل­آمید (FAP۰) و آبیاری جویچه­ای یک در میان با تزریق پلی­اکریل­آمید  (FAP۱.۵) بودند. نتایج نشان داد که اختلاف معنی­داری (p-value < ۰.۰۱) در کاهش هدر رفت خاک در تیمارهای با کاربرد پلی­آکریل­آمید و آبیاری جویچه­ای یک در میان وجود دارد. به­طوری­که تیمار FAP۱.۵ در مقایسه با تیمار FSP۰ سبب کاهش تلفات خاک در حدود ۹۸، ۹۸ و ۹۹ درصد به ترتیب در آبیاری اول، دوم و سوم شده است. هم­چنین شکل سطح مقطع جویچه­ها در تیمارهای با کاربرد پلی­اکریل­آمید تغییرات کم­تری نسبت به تیمارهای با کاربرد پلی­اکریل­آمید داشته است. که بیانگر تثبیت خاک و شکل سطح مقطع جویچه در تیمارهای با کاربرد پلی­اکریل­آمید است. 

کلیدواژه ها

آبیاری سطحی, تلفات خاک, رسوب, سطح مقطع شیار

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.