بررسی اثر پس ماند رطوبتی بر منحنی واسنجی بلوک گچی در بافت ها و تراکم های مختلف خاک

  • سال انتشار: 1394
  • محل انتشار: نشریه آبیاری و زهکشی ایران، دوره: 9، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_IDJ-9-1_014
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 285
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

کامی کابوسی

گروه مهندسی آب، واحد گرگان، دانشگاه آزاد اسلامی، گرگان، ایران

چکیده

تحقیق حاضر به­منظور بررسی اثر پدیده پس ماند رطوبتی بر منحنی واسنجی بلوک گچی در بافت خاک و تراکم­های مختلف انجام گردید. برای این منظور منحنی واسنجی یک بلوک گچی در سه خاک با بافت­های سبک (Sandy Loam)، متوسط (Loam) و سنگین (Silty Clay) در سه جرم مخصوص ظاهری (طبیعی مزرعه و ۱۰ درصد بیش­تر و کم­تر از آن) و برای دو حالت خیس و خشک شدن در آزمایشگاه تهیه شد. نتایج نشان داد که منحنی واسنجی بلوک گچی در خاک­های مختلف طی دو مرحله خیس و خشک شدگی و در تراکم های مختلف متفاوت است. با کاهش تراکم خاک شدت پدیده پس ماند رطوبتی و تاثیر آن بر شکل منحنی واسنجی بلوک افزایش یافت که دلیل آن غیریکنواخت تر شدن توزیع اندازه منافذ است. تراکم خاک اثرات متفاوتی بر منحنی واسنجی بلوک گچی در مراحل خشک شدگی و خیس شدگی داشت به طوری که به ازای رطوبت خاک مشخصی، با افزایش تراکم خاک، مقاومت الکتریکی بلوک طی مرحله خشک شدگی و خیس شدگی به ترتیب افزایش و کاهش یافت. با سنگین­تر شدن بافت خاک، اختلاف منحنی واسنجی بلوک طی مراحل خشک شدگی و خیس شدگی افزایش یافت که نشان از افزایش شدت پدیده پس ماند رطوبتی با ریزدانه­تر شدن اندازه ذرات دارد. بر این اساس توصیه می شود که در زمان استفاده از بلوک دقت شود که تراکم خاک محل نصب بلوک با خاک اطراف آن برابر باشد. 

کلیدواژه ها

بافت خاک, بلوک گچی, پس ماند, تراکم, جرم مخصوص ظاهری, رطوبت خاک

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.