بررسی تاثیر اجرای طرح فرهنگی نجات آب کشاورزی بر میزان آگاهی و نگرش افراد در ارتباط با موضوع بحران آب

سال انتشار: 1394
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 260

فایل این مقاله در 10 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

JR_IDJ-9-3_015

تاریخ نمایه سازی: 25 اردیبهشت 1400

چکیده مقاله:

امروزه با افزایش رشد جمعیت و افزایش مصرف آب، تاکید زیادی به فرهنگسازی در اصلاح الگوی مصرف آب از طریق افزایش مشارکت افراد جامعه وجود دارد. بر این اساس شرکت آب منطقه ای خراسان رضوی به اجرای طرحی با عنوان نجات آب کشاورزی با مشارکت معلمین و دانش آموزان طی سال های ۱۳۸۸ الی ۱۳۹۲ در سطح مدارس استان خراسان رضوی اقدام نمود. در تحقیق حاضر با بررسی موارد آموزشی که در اختیار مجریان طرح قرار گرفته بود، پرسشنامه­ای به منظور اطلاع از دیدگاه های معلمین شرکت کننده در اجرای طرح تدوین و سپس به ارزیابی اثربخشی اطلاع رسانی و آموزش در رابطه با نجات آب پرداخته شد. بدین منظور تحلیل های آماری موضوعات مختلف مرتبط با اجرای طرح از جمله نگرش نسبت به صرفه جویی در مصرف آب، درک بحران آب و ضرورت اجرای طرح در سال های آتی با استفاده از آزمون های من- ویتنی و کروسکال-والیس صورت گرفت. نتایج نشان می دهد که این طرح باعث افزایش آگاهی شرکت کنندگان در زمینه بحران آب در استان خراسان رضوی شده است و اکثریت معلمین اجرای طرح را در سال های آتی پیشنهاد نموده اند. اجرای این طرح بیشترین اثربخشی (بیش از ۹۱ درصد) را در نگرش معلمین نسبت به صرفه جویی در مصرف آب و فرهنگ سازی آن داشته است. ضمنا پیشنهاد می شود اجرای این طرح محدود به نجات آب کشاورزی باقی نماند و نجات آب در همه زمینه ها (کشاورزی، شرب، صنعت، محیط زیست) و از جهات مختلف کمی و کیفی مد نظر قرار گیرد. علاوه بر این پیشنهاد می­شود با شکل گیری تشکل های مردم نهاد و گروه های مردمی (کمپین) نجات آب، اصلاح الگوی صحیح مصرف آب به یک فرهنگ و مطالبه همگانی تبدیل شود. 

نویسندگان

ابوالفضل مساعدی

استاد دانشکده منابع طبیعی و محیط زیست و استاد مدعو گروه علوم و مهندسی آب دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد، مشهد، ایران

نفیسه حسنعلی زاده

دانشآموخته کارشناسی ارشد گروه مهندسی آب، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، گرگان، ایران

محمد قبائی سوق

دانشجوی دکتری گروه مهندسی آب، دانشکده کشاورزی، دانشگاه بوعلی سینا، همدان، همدان، ایران

فاطمه حیران

کارشناس کمیته تحقیقات شرکت آب منطقه ای خراسان رضوی، مشهد، ایران

مراجع و منابع این مقاله:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :