ارزیابی کیفیت آب های زیرزمینی استان گیلان برای مصارف کشاورزی و صنعت

  • سال انتشار: 1393
  • محل انتشار: نشریه آبیاری و زهکشی ایران، دوره: 8، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_IDJ-8-2_004
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 266
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سلمان بامداد ماچیانی

دانشجوی کارشناسی ارشد آبیاری و زهکشی، گروه مهندسی آب دانشکده علوم کشاورزی دانشگاه گیلان، رشت، ایران

محمدرضا خالدیان

استادیار گروه مهندسی آب، دانشکده علوم کشاورزی، دانشگاه گیلان، رشت، ایران

مجتبی رضایی

پژوهشگر موسسه تحقیقات برنج، رشت، ایران

خسرو تاجداری

کارشناس ارشد بخش مطالعات پایه منابع آب شرکت آب منطقه ای گیلان، رشت، ایران

چکیده

منابع آب­های زیرزمینی یکی از منابع اصلی تامین آب شیرین در جهان هستند. استخراج آب­های زیرزمینی در شمال ایران در سال­های اخیر به­منظور تامین نیاز آبی بخش­های کشاورزی و صنعت با توجه به محدودیت منابع آب سطحی، افزایش یافته است. هدف از این پژوهش ارزیابی کیفی آب­های زیرزمینی استان گیلان در چهار منطقه لاهیجان، آستانه، تالش و فومنات، برای استفاده­های مختلف از جمله کشاورزی و صنعت است. در این مقاله از شاخص­های لانژیلر، رایزنر و پوکوریوس هم­چنین روش طبقه­بندی ویل­کاکس به­منظور بررسی کیفیت آب­های زیرزمینی منطقه استفاده شده است. با توجه به شاخص لانژیلر آب­های زیرزمینی منطقه روند خاصی ندارند و بعضی از سال­ها رسوب­گذارند و در بعضی از سال­ها تمایل به رسوب ندارند به­طوری که ۶۱/۸۵، ۴/۵۵ و ۵۴/۳۹ درصد چاه­های منطقه به­ترتیب در سال­های ۱۳۸۱، ۱۳۸۳ و ۱۳۸۸ تمایل کم به رسوب­گذاری داشتند. از نظر شاخص­های رایزنر و پوکوریوس اکثر نمونه­های مورد مطالعه خورنده بودند. از نظر شاخص رایزنر در سال­های ۸۱، ۸۳ و ۸۸ به­ترتیب ۱۷/۸۴، ۱۲/۹۷ و ۴۵/۹۸ درصد از نمونه­ها خورنده بودند. از نظر روش طبقه­بندی ویل­کاکس آب­های زیرزمینی منطقه اکثرا در گروه­های خوب و متوسط قرار گرفته و هیچ محدودیتی از نظر استفاده در بخش کشاورزی ندارند

کلیدواژه ها

شاخص پوکوریوس, شاخص رایزنر, شاخص لانژیلر, طبقه بندی ویل کاکس, کیفیت آب

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.