بررسی و تطبیق مفهوم خدا و اصالت در اندیشه کرکگور و سارتر

  • سال انتشار: 1393
  • محل انتشار: مجله الهیات تطبیقی، دوره: 5، شماره: 11
  • کد COI اختصاصی: JR_COTH-5-11_006
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 434
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

امیرعباس علیزمانی

دانشیار گروه فلسفه دین، دانشگاه تهران

علیرضا فرجی

دانشجوی دکتری فلسفه دین، دانشگاه علوم و تحقیقات اصفهان

چکیده

دو مساله و پرسش بسیار مهم که هم واره ذهن بشر را به خود مشغول کرده، یکی مساله خداوند و دیگری جای گاه حقیقی انسان بوده که به وسیله یک انسان با اصالت و اصیل، به دست می آید. به نظر برخی از فلاسفه، انسان اصیل کسی است که رابطه ای استوار و محکم با خداوند داشته و از دستورات او به خوبی پیروی کند و به نظر برخی دیگر، اصالت انسان منوط به درک این واقعیت است که وجود انسان محور و نقطه ثقل هستی است. بر این اساس، نباید انسانیت خود را به بهای اندک وعده های آسمانی بفروشد. سورن کرکگور، فیلسوف اگزیستانسیالیست خداباور معاصر، با نگاهی ایمان محور دیدگاه های گیرایی در این زمینه ارائه داده و در طرف مقابل، هم نحله او ژان پل سارتر، فیلسوف اگزیستانسیالیست ملحد، به گونه ای دیگر و با پیش زمینه ای انسان محور، پاسخهایی قابل تامل به این مسائل ارائه داده. از این رو، در این مقاله، مساله خدا و اصالت انسان به صورت دقیق از نگاه این دو اندیشمند، بررسی شده و با توجه به آثار گوناگون هر کدام از آن ها و رویکرد ایشان به اثبات یا انکار خدا، تاثیر حضور یا عدم حضور خداوند بر اصالت یافتن انسان مورد کاوش قرار گرفته است.

کلیدواژه ها

خدا, اصالت, اگزیستانسیالیسم, الحاد, کرکگور, سارتر

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.