تحلیل علیت همسان و ناهمسان رشد اقتصادی و صادرات در داده های تابلویی با روش دمترسکیو ـ هرلین

  • سال انتشار: 1394
  • محل انتشار: فصلنامه برنامه ریزی و بودجه، دوره: 20، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_JPBUD-20-3_003
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 220
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

شهریار زروکی

University of Mazandaran

مانی موتمنی

University of Mazandaran

فرهاد علی نژاد مهربانی

Central Bank of Iran

چکیده

صادرات و رشد اقتصادی از جمله متغیرهایی هستند که حرکتی همسو دارند. اما در مورد نحوه رابطه علی این دو با یکدیگر نظرات مختلفی وجود دارد. در این پژوهش کوشش شده است تا با استفاده از آزمون دمترسکیو و هرلین (۲۰۱۲) و داده های ۹۱ کشور طی دوره زمانی ۲۰۱۲-۱۹۸۰، رابطه علیت بین صادرات و رشد اقتصادی مورد بررسی قرار گیرد. به این منظور از آزمون علیت گرنجر در داده های تابلویی استفاده شده است. نتیجه این آزمون با فرض همسانی و ناهمسانی رفتار داده ها مقایسه شده است. یافته های این پژوهش وجود رابطه علی از صادرات به رشد اقتصادی را در شرایط همسان و ناهمسان رد نمی کند. همچنین به رغم آن که رابطه علی از رشد به صادرات در حالت عمومی رد نشده است اما براساس آزمون صورت گرفته، زیرمجموعه ای از کشورها صاحب چنین رابطه علی نبوده از این رو براساس آن رابطه علی از رشد به صادرات قابل تعمیم به همه کشورها نیست. در ادامه با تفکیک کشورها بر اساس طبقه بندی درآمدی به پنج گروه، اثر صادرات بر رشد اقتصادی با استفاده از تخمین زن گشتاورهای تعمیم یافته سیستمی برآورد شد. این اثر در همه گروه ها مثبت و معنادار بوده و اندازه اثر با افزایش گروه درآمدی افزایش می یابد. همچنین از نظر آماری تفاوت معناداری در میزان این اثر در میان پنج گروه درآمدی وجود دارد.

کلیدواژه ها

Export, Economic Growth, Panel Causality, Dumitrescu and Hurlin, System of Generalized Method of Moments., صادرات, رشد اقتصادی, علیت پانل, دمترسکیو و هرلین, گشتاورهای تعمیم یافته سیستمی.

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.