بررسی اثرات اقتصادی، اجتماعی- فرهنگی و زیست محیطی توسعه گردشگری بر منطقه اورامانات

  • سال انتشار: 1392
  • محل انتشار: فصلنامه برنامه ریزی فضایی(جغرافیا)، دوره: 3، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_SPPL-3-3_011
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 171
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

ادریس باباخانزاده

کارشناس ارشد جغرافیا و برنامه ریزی شهری

چکیده

امروزه گردشگری به عنوان یکی از صنعت های پیشرو در قرن حاضر مورد توجه تمامی کشورها، بویژه کشورهای در حال توسعه قرار گرفته و رونق آن تاثیرات مثبت و منفی در زمینه های اجتماعی، اقتصادی و زیست محیطی بر کشورها و ساکنان آن داشته است. منطقه اورامانات در استان کرمانشاه به خاطر داشتن جاذبه های بیشمار خود به ویژه در زمینه طبیعی و اقتصادی مقصد بسیاری از گردشگران بوده است. در همین راستا پژوهش حاضر با هدف بررسی اثرات اقتصادی، اجتماعی و زیست محیطی حاصل از توسعه گردشگری بر این منطقه تهیه و راهکارها و پیشنهاداتی در جهت توسعه پایدار گردشگری برای آن ارائه گردیده است. روش پژوهش توصیفی- تحلیلی و برای تکمیل داده ها و اطلاعات از مطالعات میدانی و تکمیل پرسشنامه استفاده شده است. جامعه آماری پژوهش شامل کارشناسان و مسوولان سازمانها و ادارات منطقه اورامانات به تعداد ۸۵ نفر بوده، که به دلیل حجم کم تمامی جامعه آماری به عنوان نمونه انتخاب شده است. همچنین از نظرات ۱۰ نفر از اساتید بومی دانشگاههای پیام نور منطقه نیز استفاده شده است. برای تجزیه و تحلیل اطلاعات گردآوری شده از نرم افزار Spss و برای ترسیم نقشه نیز از نرم افزار Arc Gis استفاده شده است. نتایج بیانگر آن است که توسعه گردشگری در بعد اقتصادی دارای تاثیرات مثبتی چون ایجاد اشتغال با میانگین(۳.۸۴) و افزایش درآمد با میانگین(۳.۶۷)، کاهش سطح بیکاری با میانگین(۳.۳۷) و در بعد اجتماعی دارای تاثیرات مثبتی چون ارتقاء استاندارد زندگی با میانگین(۳.۸۲)، افزایش شهرت منطقه با میانگین(۴.۱۲) و سطح آگاهی ساکنان آن با میانگین(۴) بوده است. در بعد زیست محیطی میزان تاثیرات منفی بسیار زیاد و می توان به مواردی چون افزایش انواع آلودگیها با میانگین(۳.۳۷)، ترافیک یا میانگین(۳.۸)، تغییر کاربری اراضی و افزایش پراکندگی زباله ها توسط گردشگران با میانگین(۴) اشاره کرد. در پایان نیز به ارائه راهکار و پیشنهاد پرداخته شده است.

کلیدواژه ها

گردشگری, پیامدهای اقتصادی, اجتماعی و زیست محیطی, توسعه گردشگری, اورامانات

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.