بررسی محدودیت فضایی اراضی مسکونی در شهر قشم و برنامه ریزی های آتی جهت تامین آن

  • سال انتشار: 1390
  • محل انتشار: فصلنامه برنامه ریزی فضایی(جغرافیا)، دوره: 1، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_SPPL-1-1_004
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 246
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

حمیدرضا عامری سیاهویی

استادیار گروه مهندسی معماری دانشگاه پیام نور مرکز بندرعباس

ابراهیم رستم گورانی

مدرس دانشگاه پیام نور مرکز بندرعباس

مریم بیرانوندزاده

مدرس دانشگاه آزاد اسلامی واحد خرم آباد

چکیده

دسترسی عادلانه به زمین و استفاده بهینه از آن یکی از مولفه های اساسی در توسعه پایدار و عدالت اجتماعی است. امروزه مفهوم زمین و فضای شهری هم به لحاظ طبیعی و کالبدی و هم به لحاظ اقتصادی – اجتماعی تغییر کیفی پیدا کرده و در نتیجه ابعاد و اهداف کاربری اراضی شهری نیز بسیار وسیع و غنی تر شده است. از آنجا که کاربری مسکونی حدود ۴۰ الی ۶۰ درصد انواع کاربری ها را در ایران و شهرهای کشورهای جهان به خود اختصاص می دهد، برنامه ریزی جهت تهیه آن از ضروریات در شهرهای ساحلی از جمله شهر قشم است. این شهر بواسطه ایجاد منطقه آزاد تجاری، جمعیت آن بصورت قابل توجهی افزایش یافته است بنحوی که جمعیت آن در سال ۷۵، ۱۳۵۵۶ به ۲۵۳۲۰ در سال ۸۵ رسیده است و میزان خانوارها در این دوره ۶۰۹۱ افزایش یافته است که ضرورت توجه به بحث زمین و تامین آن جهت اسکان جمعیت شهر قشم در دوره های آینده احساس می شود. با توجه به اینکه شهر قشم از جهات مختلف دارای محدودیت فضایی ـ طبیعی و همچنین محدودیت فضایی ـ انسانی است، ضرورت برنامه ریزی در این شهر بیشتر از شهرهای دیگر احساس می شود. این مقاله با هدف بررسی محدودیت فضایی ـ مسکونی در شهر قشم و برنامه ریزیهایی جهت بهبود این وضعیت با استفاده از گروه نما (روشی جهت برآورد تهیه میزان نیاز زمین)تهیه شده است. روش به کار گرفته شده در این پژوهش توصیفی- تحلیلی و کمی است. نتایج این تحقیق بیانگر این مطلب است که با توجه به بررسی های جمعیتی در شهر قشم تا افق ۱۴۰۵ (میزان جمعیت شهر در افق ۱۴۰۵، ۵۰۹۰۰ نفر) و همچنین تعداد خانوارها تا افق ۱۴۰۵ به ۱۲۶۶۲ خانوار خواهد رسید. میزان نیاز به اراضی مسکونی تا افق ۱۴۰۵ در این شهر به زمینی معادل ۸/۵۲ هکتار نیاز خواهد بود که این مقدار باید به مرور در دوره های مختلف تهیه شود.

کلیدواژه ها

کاربری اراضی, اراضی مسکونی, گروه نما, شهر قشم

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.