سنجش و ارزیابی شاخص های کیفیت زندگی در شهرهای میانی (نمونه مورد مطالعه: شهر یاسوج)

  • سال انتشار: 1393
  • محل انتشار: فصلنامه برنامه ریزی فضایی(جغرافیا)، دوره: 4، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_SPPL-4-3_002
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 165
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

اصغر ضرابی

استاد گروه جغرافیا و برنامه ریزی شهری، دانشگاه اصفهان

علی اکبر رزم پوری

کارشناس ارشد جغرافیا و برنامه ریزی شهری ، دانشگاه اصفهان

جبار علیزاده اصل

کارشناس ارشد جغرافیا و برنامه ریزی شهری ، دانشگاه اصفهان

محمد نوری

کارشناس ارشد جغرافیا و برنامه ریزی شهری ، دانشگاه اصفهان

چکیده

شناخت، اندازه گیری و بهبود کیفیت زندگی از اهداف عمده محققان، برنامه ریزان و دولت ها در چند دهه اخیر بوده است. این عرصه علمی و تحقیقاتی مورد توجه تعداد زیادی از رشته های علمی، از جمله جامعه شناسی، روان شناسی، اقتصاد، علوم محیطی، جغرافیا، پزشکی و ... است. پژوهش حاضر نیز در همین راستا تلاش دارد تا سطح ابعاد مختلف از شاخص کیفیت زندگی در شهر یاسوج را مورد بررسی و ارزیابی قرار دهد. پژوهش حاضر از نوع مطالعات «کاربردی» است و باتوجه به ماهیت موضوع و مولفه های مورد بررسی، رویکرد حاکم بر آن، «توصیفی – تحلیلی » است. داده های مورد نیاز پژوهش با استفاده از پرسش نامه تعدیل و توسعه یافته کیفیت زندگی سازمان جهانی بهداشت گردآوری شده است. جامعه آماری پژوهش را شهروندان شهر یاسوج تشکیل می دهند. حجم نمونه مورد بررسی نیز با استفاده از فرمول کوکران ۳۹۰ نفر برآورد گردید. اعضای نمونه نیز به صورت نمونه گیری تصادفی انتخاب شده اند. نتایج این پژوهش نشان داد که میزان رضایت مندی شهروندان شهر یاسوج از نظر میانگین متغیرهای معرف هر چهار بعد سلامت محیطی، اجتماعی، جسمانی و روانی در حد بالاتر متوسط قرار داشته و به ترتیب از مجموع ۵ امتیاز برابر با ۱۴/۳ ، ۳۹/۳ ، ۱۸/۳ و ۳۵/۳ است. از نظر شاخص کلی کیفیت زندگی نیز رضایت مندی مشاهده شده با میانگین ۲۰/۳ بالاتر از متوسط برآورد شد. همچنین بررسی ها نشان دادکه مابین ابعاد چهارگانه بررسی شده، همبستگی مستقیم و معنادار وجود دارد. همچنین هر یک از این ابعاد، رابطه و همبستگی معناداری نیز با رضایت مندی نهایی از کیفیت زندگی در سطح اطمینان ۹۹ درصد دارند و در مجموع ابعاد مذکور، قادر به تبیین و پیش بینی حدود ۱/۱۰ درصد از تغییرات میزان رضایت مندی از کیفیت زندگی در شهر یاسوج هستند.

کلیدواژه ها

رضایتمندی شهروندی, کیفیت زندگی, شهرهای میانی, شهر یاسوج

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.