سنجش میزان خلاقیت شهری برمبنای شاخص های ایرانی اسلامی در کلان شهر اصفهان با استفاده از مدل تصمیم گیری چند شاخصه ویکور

  • سال انتشار: 1399
  • محل انتشار: فصلنامه برنامه ریزی فضایی(جغرافیا)، دوره: 10، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_SPPL-10-1_003
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 244
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

رضا مختاری

دانشیار جغرافیا و برنامه ریزی شهری، دانشگاه پیام نور، تهران، ایران

احمد موذنی

استادیار علوم اجتماعی، دانشگاه پیام نور، تهران، ایران

بهنام جلیلیان

کارشناسی ارشد، دانشگاه پیام نور مرکز اصفهان، اصفهان، ایران

چکیده

طرح مسئله: در سال های اخیر تلاش های گسترده ای برای شناسایی عوامل خلاقیت در شهرها صورت گرفته است؛ به نحوی که امروزه خلاقیت در شهرها به موضوعی رقابتی مبدل شده است. هدف: این پژوهش با هدف تبیین، شناسایی و سنجش شاخص ها و مولفه های شهر خلاق ایرانی اسلامی در اصفهان انجام شده است. روش: روش پژوهش حاضر به لحاظ هدف، کاربردی و به لحاظ ماهیت، توصیفی تحلیلی و شیوه گردآوری اطلاعات، اسنادی و با بهره گیری از روش پیمایش و ابزار پرسش نامه است. نتایج: داده های حاصل شده با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه ۲۳ تحلیل و مناطق پانزده گانه شهر اصفهان با بهره گیری از مدل رتبه بندی ویکور در محیط GIS و با نرم افزار ARC GIS خوشه بندی شدند. ۱۱ شاخص اصلی و ۹۷ زیرشاخص برای سنجش روایی درونی و محتوایی (CVR و CVI) در اختیار ۳۵ نفر از استادان، مدیران و متخصصان حوزه شهری قرار گرفت که درنهایت تعداد ۱۳ زیرشاخص به دلیل کسب نکردن بیشترین نمره حذف شد. جامعه آماری پژوهش، ۱۲۰ نفر از کارشناسان حوزه معاونت فرهنگی اجتماعی و شهرسازی مناطق پانزده گانه شهر اصفهان بوده است. پس از تحلیل های انجام شده مشخص شد تفاوت معناداری بین مناطق شمالی و جنوبی اصفهان در برخورداری از میزان خلاقیت شهری وجود دارد. همچنین منطقه ۳ با نمره ۰.۹۹۹۸، منطقه یک با نمره ۰.۵۳۷۷، منطقه ۶ با نمره ۰.۲۴۲۹ و منطقه ۵ با نمره ۰.۱۸۳۹، به ترتیب حائز کسب رتبه های برتر در میزان خلاقیت شهری شدند. نوآوری: براساس نتایج به دست آمده، خروجی های خلاقیت شهری مناطق پانزده گانه اصفهان با شاخص های ایرانی اسلامی شهر خلاق انطباق دارد.

کلیدواژه ها

شاخص های ایرانی اسلامی, شهر خلاق, ویکور, اصفهان

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.