داده‎های بیومارکری نمونه‎های نفت خام و بیتومن استخراج‎شده از سنگ‎های منشاء واقع در میدان نفتی مارون

  • سال انتشار: 1389
  • محل انتشار: فصلنامه پژوهش های چینه نگاری و رسوب شناسی، دوره: 26، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_JSSR-26-1_004
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 275
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

الهام اسدی مهماندوستی

گروه زمین شناسی دانشگاه شهید بهشتی

محمد حسین آدابی

دانشیار گروه زمین شناسی دانشگاه شهید بهشتی

بهرام علیزاده

دانشیار گروه زمین شناسی دانشگاه شهید چمران

چکیده

میدان نفتی مارون یکی از مهمترین میادین نفتی ایران در جنوب فروافتادگی دزفول شمالی در کمربند چین‎خورده زاگرس است که تحت مطالعه ژئوشیمی آلی قرار گرفته است. ۲۳ نمونه بیتومن استخراج شده از سازندهای مخزن و منشاء گرو، گدوان، داریان، کژدمی، سروک، گورپی و پابده از چاه‎های متفاوت میدان نفتی مارون برای اولین بار انتخاب و با دستگاه کروماتوگرافی گازی- طیف‎سنج جرمی (GC-Ms) آنالیز و مورد مطالعه ژئوشیمیایی و بیومارکری قرار گرفت. به منظور مقایسه بیتومن استخراج‎شده از مخزن بنگستان، تعداد ۵ نمونه نفت خام از مخزن بنگستان و یک نمونه از مخزن خامی نیز مطالعه شده است. نسبت‎های بیومارکرهای مختلف از برش‎های اشباع و آروماتیک از قبیل نمودار تغییرات استران C۲۹/C۲۷ (R) در برابر نسبت Pr/Ph، تغییر مقادیر استران‎های C۲۹، C۲۸، C۲۷، وجود مقادیر کم شاخص گاماسران، تغییرات نسبت ترپانهای سه حلقه ای C۲۲/C۲۱ در مقابل C۲۴/C۲۳، نسبت پائین ترپان‎های سه حلقه ای C۲۶/C۲۵ در برابر مقادیر بالای C۳۱R/C۳۰Hopane، استفاده از نمودار تغییرات نسبت استران C۲۷ (Dia/Dia+Reg) در برابر مقادیر Pr/(Pr+Ph) و نمودار استاندارد تغییرات مقادیر نسبت دی‎بنزوتیوفن به فنانترن (Dibenzothiophene/Phenanthrene) در برابر نسبت پریستان به فیتان (Pr/Ph) نشان‎دهنده تشکیل آنها از سنگ منشاء شیلی-کربناته است.تغییرات نسبت C۳۲-hopane ۲۲S/(۲۲S+۲۲R) در برابر C۲۹-Sterane ۲۰S/(۲۰S+۲۰R)، شاخص متیل‎فنانترن-۱ و تغییرات نسبت‎های ایزومری ۲۰S/(S+R) در مقابل abb/(abb+aaa) برای استران ‍C۲۹ نشان می‎دهد که سنگ یا سنگ‎های مولد نفت خام مخزن بنگستان و خامی وارد پنجره نفتی شده‎اند در حالی که نمونه‎های بیتومن کژدمی، گرو و گدوان در مرحله اولیه تشکیل نفت بوده و نمونه‎های آلی گورپی و پابده با قرار گرفتن در محدوده نابالغ، بلوغ کمتری را نسبت به سایر نمونه‎ها نشان می‎دهند. تغییرات C۲۱/(C۲۱+C۲۹) Sterane ، C۲۷/(C۲۷+ C۲۹) Sterane و MPR در برابر عمق نشان می‎دهد که با افزایش عمق، بلوغ حرارتی از نمونه‎های پابده و گورپی به سمت کژدمی و گرو افزایش می‎یابد.  

کلیدواژه ها

کروماتوگرافی گازی- طیف‎سنج جرمی, بلوغ حرارتی, بیتومن استخراج‎شده, بیومارکر, مخزن بنگستان, میدان نفتی مارون

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.