شواهد رسوبات توفانی و توربیدایتی در سازند پابده، شمال و جنوب غرب حوضه زاگرس

  • سال انتشار: 1390
  • محل انتشار: فصلنامه پژوهش های چینه نگاری و رسوب شناسی، دوره: 27، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_JSSR-27-1_005
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 383
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

رضا بهبهانی

کارشناس ارشد رسوب شناسی، سازمان زمین شناسی کشور

حسن محسنی

دانشیار، گروه زمین شناسی دانشگاه بوعلی سینا همدان

سعید خدابخش

دانشیار، گروه زمین شناسی دانشگاه بوعلی سینا همدان

زهره آتشمرد

کارشناس ارشد، رسوب شناسی دانشگاه بوعلی سینا همدان

چکیده

     سازند پابده در مناطق مورد مطالعه (در شمال غرب حوضه زاگرس و فروافتادگی دزفول شمالی) از تناوب سنگ آهک های نازک لایه تا ضخیم لایه (مادستون آهکی، وکستون، پکستون و گرینستون) و شیل های خاکستری روشن تا تیره که غنی از فرامینیفرهای پلانکتونیک هستند، تشکیل شده است. با توجه به ویژگی رخساره های میکروسکوپی مطالعه شده و بررسی تغییرات عمودی رخساره های این سازند در برش تیپ، محیط رسوبی از یک رمپ بیرونی با رخساره های پلاژیک و شرایط احیایی تا کمی احیایی تدریجا به یک رمپ میانی متاثر از توفان با رخساره­های پر انر‍‍ژ‍ی پشته­های االیتی و نهایتا" به یک لاگون (رمپ درونی) تحول یافته است که در آن توفان نقش بسزایی در فرایند های حمل و نقل رسوبات و ته نشینی آنها ایفاء نموده است. رخساره های توفانی با ساختمان های رسوبی ویژه خود از قبیل قاعده فرسایشی ، چینه بندی متقاطع پشته ای، دانه بندی تدریجی، لامیناسیون متقاطع ریپلی، ریپل مارک و تناوب لامینه های نازک رسوبات خرده های بیوکلاستی بر جای مانده با گل آهکی در رمپ میانی تشکیل شده است. بر اساس مطالعات مشابه صورت گرفته درشمال غرب حوضه زاگرس، محیط رسوبی سازند پابده از رمپ بیرونی با رخساره های پلاژیک و توربید ایتی (میکروفاسیس های B۴ و C۴) و شرایط احیایی تا فقیر از اکسیژن (رخساره های حاوی ۵/۲% TOC> ) تدریجا به یک رمپ میانی تحول یافته است که جریانات دریایی نقش بسزایی در فرایندهای حمل و نقل رسوبات و ته نشینی مجدد آنها ایفا نمودند.  

کلیدواژه ها

رخساره میکروسکوپی, توربیدایت, رسوبات توفانی, محیط رسوبی, سازند پابده

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.