پالینواستراتیگرافی و محیط رسوبی دیرینه سازند دلیچای در برش چینهشناسی دیکتاش، شمال شرق سمنان
- سال انتشار: 1393
- محل انتشار: فصلنامه پژوهش های چینه نگاری و رسوب شناسی، دوره: 30، شماره: 4
- کد COI اختصاصی: JR_JSSR-30-4_002
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 291
نویسندگان
دانشکده زمینشناسی دانشگاه تهران
دانشکده زمین شناسی دانشگاه تهران
دانشکده زمین شناسی دانشگاه تهران
تهران دانشگاه تهران پردیس علوم دتنشکده زمین شناسی
دانشگاه بین المللی امام خمینی (ره) قزوین
چکیده
چکیده سازند دلیچای در برش چینهشناسی دیکتاش شمال شرق سمنان به ضخامت ۵۶۴ متر حاوی مجموعه قابل توجهی از پالینومورف های خشکی (از قبیل اسپورها و پولنها) و پالینومورف های دریایی (شامل داینوفلاژلهها، اکریتارکها و آستر داخلی پوسته فرامینیفرها) با حفظ شدگی خوب می باشد. از پالینومورف های خشکی در مجموع تعداد ۵۱ گونه اسپور متعلق به ۳۱ جنس و ۲۷ گونه پولن متعلق به ۱۴ جنس شناسایی شد که به ترتیب، اسپورهای ترایلت ، پولن های دو باله و تک باله دارای بیشترین فراوانی بودند. از پالینومورف های دریایی تعداد ۱۶ گونه متعلق به ۱۰ جنس از داینوفلاژلهها شناسایی گردید که فرم های پروکسیموکوریت دارای بیشترین فراوانی بودند. تنها یک زون تجمعی Contignisporites -Striatella assemblage zone و یک زون فراوانی Classopollis abundant zone برای این نهشتهها پیشنهاد گردید . با توجه به حضور Contignisporites burgeri و گونه های مختلف Striatella سن باژوسین پسین - باتونین برای قسمت پایینی برش و با توجه به افزایش ناگهانی Classopollis (Corollina) در قسمتهای بالایی برش، سن کالووین برای این قسمت از برش تعیین میگردد. بر اساس حضور میوسپورهایی با گسترش چینهشناسی شناخته شده از قبیل Klukisporites variegatus , Concavissimisporites verrucosus, Striatella spp. سن سازند دلیچای در برش مورد مطالعه به ژوراسیک میانی نسبت داده شده است . با بررسی قرابت اسپورها و پولنها، میوسپورهای موجود در برش چینه شناسی دیکتاش به سرخس ها ( Pterophyta ) ، لیکوفیت ها (Lycophyta) ، دم اسبیان (Sphenophyta) ، بریوفیت ها (Bryophyta) و گروه هایی از بازدانگان (Gymnosperms) نظیر مخروطیان (Coniferophyta) و ژینکوفیت ها (Ginkgophyta) نسبت داده شده اند. وجود این گیاهان معرف آب و هوای گرم تا نیمهگرم با رطوبت زیاد در زمان تشکیل رسوبات سازند دلیچای، در برش مورد مطالعه میباشد. مطالعه حوضه رسوبگذاری بر اساس عناصر پالینولوژیک، حاکی از آن است که سازند دلیچای در برش چینه شناسی دیکتاش در یک محیط ساحلی کم عمق و کم اکسیژن با سرعت رسوبگذاری پایین و افزایش تدریجی عمق حوضه تشکیل شده است. سه نوع پالینوفاسیس ( VI, IV, II ) برای برش چینه شناسی مورد مطالعه تعیین گردید .کلیدواژه ها
پالینواستراتیگرافی, سازند دلیچای, محیط رسوبی دیرینه, شمال شرق سمناناطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.