کانی شناسی و ژئوشیمی بخش سولفیدی معدن سرب و روی طرز، شمال استان کرمان، مورد مطالعاتی از کانسارهای رسوبی با سنگ میزبان کربناته

  • سال انتشار: 1398
  • محل انتشار: فصلنامه پژوهش های چینه نگاری و رسوب شناسی، دوره: 35، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_JSSR-35-3_001
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 169
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

رضا اسکندری نژاد

گروه زمین شناسی، دانشکده علوم، دانشگاه شهید باهنر کرمان، ایران

حامد زندمقدم

گروه زمین شناسی، دانشکده علوم، دانشگاه شهید باهنر کرمان، ایران

مهدی خراسانی پور

گروه زمین شناسی، دانشکده علوم، دانشگاه شهید باهنر کرمان، ایران

چکیده

کانسار سرب و روی طرز یکی از معادن فعال زیرزمینی در ناحیه راور-کوهبنان است که در شمال استان کرمان قرار دارد. کانه زایی در این معدن به طور مجزا در دو بخش کربناته و سولفیدی در واحدهای کربناته تریاس میانی (سازند شتری) مشاهده می شود. بررسی های صحرایی نشان می دهند کانسارسازی در راستای گسل ها به شکل رگه ای و رگچه ای و به مقدار کمتر به شکل توده ای شکل گرفته است. مهم ترین کانی های سولفیدی اولیه در معدن سرب و روی طرز شامل گالن، اسفالریت، پیریت و کالکوپیریت هستند. کانی های ثانویه مرتبط با کانسارهای سرب و روی ازجمله اسمیت زونیت، همی مورفیت، سروزیت و آنگلزیت نیز در برخی نمونه ها شناسایی شدند. در نمونه های مطالعه شده، متوسط غلظت سرب و روی به ترتیب ۱۹ و ۲۴ درصد بود. عناصر دیگر مانند Cd، Ag، S، Sb، Te، Se، As و Cu نیز در نمونه های بررسی شده غنی شدگی نشان دادند. ارزیابی نتایج با روش های آماری چندمتغیره، ارتباط احتمالی بین فازهای کانی شناسی و نتایج ژئوشیمیایی را مشخصکرد؛ برای نمونه، همبستگی عناصر Pb، Ag، Tl و Sb ممکن است با کانه زایی گالن مرتبط باشد و یا ارتباط ژئوشیمیایی عناصر As، Bi، Cu، P، Fe، Co و S ممکن است از کانه زایی پیریت و کالکوپیریت متاثر باشد. روابط آماری نشان دادند عنصر Zn تنها همبستگی ژئوشیمیایی ضعیفی با عناصر Se، U و Mo دارد. همبستگی زیاد Ca و Mg نیز از کانی شناسی سنگ میزبان متاثر است که عمدتا از کانی درشت بلور (در حاشیه رگه های کانه زا) و دولومیت ریزبلور (دور از رگه های کانه زا) تشکیل شده است.

کلیدواژه ها

کانی شناسی, ژئوشیمی, کانسار سرب و روی طرز, کوهبنان, شمال کرمان

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.