پالینوستراتیگرافی و پالئواکولوژی سازند نیور، تیکدر، شمال غرب کرمان، ایران مرکزی

  • سال انتشار: 1398
  • محل انتشار: فصلنامه پژوهش های چینه نگاری و رسوب شناسی، دوره: 35، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_JSSR-35-1_001
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 197
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

حسین هاشمی

دانشیار گروه زمین شناسی، دانشکده علوم، دانشگاه خوارزمی، ایران

فرشته سجادی

دانشیار گروه زمین شناسی دانشگاه تهران، ایران

ندا بهرامی حصاری

کارشناسی ارشد دانشکده زمین شناسی، پردیس علوم، دانشگاه تهران، ایران

چکیده

پالینومورف های متنوعی شامل آکریتارک ها، سیست پرازینوفیت ها، کیتینوزوآ ها، اسکلوکودونت ها و اسپورها با حفظ شدگی متوسط تا خوب در قسمتی از (۹۰ متر) نهشته های سازند نیور (۲۰۰ متر) در برش چینه شناسی تیکدر، شمال غرب کرمان، ایران مرکزی وجود دارند.پالینوفلورای مطالعه شده شامل۱ گونه (متعلق به ۱ جنس) از سیست پرازینوفیت ها، ۲۵ گونه (منتسب به ۱۴ جنس) از آکریتارک ها، ۸ گونه (مربوط به ۶ جنس) از کیتینوزوآها، و ۲ گونه (متعلق به ۲ جنس) از اسپورها است. بر اساس پراکندگی چینه شناسی آکریتارک ها یک بایوزون تجمعی محلی با عنوانEvittia denticulata denticulata- Lophosphaeridium papillatum-Eupoikilofusa striatifera assemblage zone  در ۹۰ متر از نهشته های سازند نیور در برش چینه شناسی مطالعه شده معرفی شد؛ علاوه بر این، دو قسمت بدون پالینومورف، یکی به ضخامت ۶۵ متر در قاعده و دیگری به ضخامت ۴۵ متر در بالای سازند نیور، در برش چینه شناسی تیکدر وجود دارند. در پالینوفلورای مطالعه شده، آکریتارک ها وکیتینوزوآهای دارای ارزش چینه شناسی نظیرEupoikilofusa striatifera ، Geron amabilis، Spinachitina fragilis و Ancyrochitinaconvexa وجود دارند. با توجه به وجودنداشتن شکل های شاخص سیلورین میانی و پسین در پالینوفلورای سازند نیور، نهشته های مطالعه شده به سیلورین پیشین (Llandovery) نسبت داده می شوند. فراوانی نسبی AOM شفاف در نهشته های مورد مطالعه شده به استثنای نمونه های ۳۱۸ تا ۳۲۶ (۳۸ تا ۸۸ متر بالاتر از قاعده سازند نیور در برش چینه شناسی تیکدر) نشان دهنده رسوب گذاری با نرخ کم در محیط دریایی حاشیه قاره ای و کم اکسیژن است. سایر داده های پالینوفاسیس از جمله نسبت پالینوماسرال های اپک تیغه ای به هم بعد و نسبتAOM  به پالینومورف های دریایی نیز نتیجه گیری یادشده را تایید می کنند.

کلیدواژه ها

پالینوستراتیگرافی, پالینومورف های دریایی, پالئواکولوژی, سازند نیور, ایران مرکزی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.