ریزرخساره‎ها و محیط رسوبی سازند سروک در برش تنگ باولک و شاهنخجیر، شهرستان ملکشاهی (ایلام)

  • سال انتشار: 1397
  • محل انتشار: فصلنامه پژوهش های چینه نگاری و رسوب شناسی، دوره: 34، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_JSSR-34-2_003
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 202
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

حسن محسنی

دانشیار، گروه زمین شناسی، دانشگاه بوعلی سینا همدان، ایران

روح الله زیبرم جوانمرد

دانشجوی کارشناسی ارشد، گروه زمین شناسی، دانشگاه بوعلی سینا همدان، ایران

چکیده

به منظور مطالعه محیط رسوبی سازند سروک، دو برش از رخنمون‎های آن پیرامون شهرستان ملکشاهی (استان ایلام) بررسی شدند. درمجموع، ۴۳۰ نمونه با فاصله میانگین ۳ متر برداشت و برش‎های نازک رنگ آمیزی شده مطالعه شدند. در نتیجه، ۱۳ ریزرخساره شناسایی شدند که در ۵ زیرمحیط رسوبی پهنه جزر و مدی، لاگون، سد، شلف ژرف و شیب‎قاره و حوضه ژرف رسوب کرده اند. شواهدی مانند توربیدیت و تغییرات ناگهانی در رخساره‎ها وجود پلت‎فرم کربناته از نوع شلف لبه‎دار را نشان می دهند که به سوی بخش بالایی رسوبات دارای ویژگی‎های شیب و حوضه عمیق است. به نظر می‎رسد نخست شرایط یک حوضه پلت‎فرمی بر منطقه حاکم بوده است اما پس از فاز کوه زایی ساب‎هرسینین رسوبات رخنمون یافته اند و کارستی شده اند؛ سپس حوضه ای پیش‎خشکی با بالاآمدن دوباره سطح نسبی آب دریا در زمان تورونین پیشین یا میانی پدید آمده که به نهشته شدن ۱۰۶ متر آهک رسی نازک تا ضخیم لایه تا پایان تورونین منجر شده است.

کلیدواژه ها

سازند سروک, ریزرخساره, تنگ باولک, ملکشاهی, محیط رسوبی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.