شواهد و مستندات قرآنی وقف

  • سال انتشار: 1399
  • محل انتشار: همایش ملی چالش ها و راهکارهای توسعه بقاع متبرکه به قطب فرهنگی
  • کد COI اختصاصی: OKHCONF01_013
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 221
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محمداسماعیل مجلسی

مدرس ارشد درس دفاع مقدس استان سیستان و بلوچستان

فاطمه زینلی پور

دانشکده علوم قرآنی زاهدان

چکیده

وقف سنت حسنه ای است که از دیرباز به اشکال گوناگون در تاریخ بشر وجود داشته است و اسلام نیز آن را در مسیری روشن منطقی و هدفدار، مترقی و دقیق مورد استفاده قرار داده است. باید گفت وقف از مختصات نظام حقوقی و اقتصادی اسلام است. وقف در اسلام دارای ویژگی هایی است. وقف عملی است صالح و باقی و مصداق روشنی است از تعاون و تعاضد و اتفاقی است عاری از منت و احسانی است خالی از اذیت و به دور از تحقیر شخصیت دیگران و تصدقی است دائمی ومستمر و بدون ربا و وامی است بدون اضطراب بازپرداخت و تعدیل ثروتی است با رضا و رغبت. در قرآن مجید آیه ای مربوط به واقف مستقلا وجود ندارد؛ بلکه می توان از آیات مربوط به اتفاق و احسان و صدقه و تعاون و ... به رجحان و استحباب وقف پی برد. وقف در لغت دارای معانی متفاوتی است که در قرآن کریم ریشه ی "وقف" در چهار آیه ی قرآن با معانی مختلف به کار برده شده است. قران چون جاودانی و همگانی است برای همه ی مردم و در هر زمانی مورد استفاده قرار می گیرد. پس موضوعات آن برای همه است. وقف نیز که یکی از موضوعات قرآنی محسوب می شود جایز بلکه مستحب است، مردم بدان عمل کنند چناچه منظور از "فرضا حسنا" هرکار خیری باشد، وقف می تواند یکی از مصادق آن باشد؛ چنان که از مصادیق خیر نیز می تواند به شمار رود؛ به همین دلیل در برخی از کتب آیات الاحکام، آیه ۲۰ سوره ی مزمل در شمار آیات مربوط به وقف ذکر شده است. وقف یکی از مصادیق بر و عمل صالح و ... است که آیات قرآنی به این امر اشاره دارد و این جمله را تائید می کند.

کلیدواژه ها

انفاق و احسان، وقف، قرآن، عمل صالح، سنت حسنه

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.