تحلیل خطاهای حروف جر در نگارش عربی آموزان فارسی زبان

  • سال انتشار: 1396
  • محل انتشار: مجله لسان مبین، دوره: 9، شماره: 29
  • کد COI اختصاصی: JR_LEM-9-29_001
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 402
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

علی پاپی

دانشجوی دکتری گروه عربی دانشگاه اصفهان

محمد خاقانی اصفهانی

استاد گروه عربی دانشگاه اصفهان

چکیده

مقاله حاضر با روش توصیفی تحلیلی و بر مبنای زبانشناسی مقابله ای و نظریه تحلیل خطا، به بررسی و تحلیل خطاهای حروف جر در نوشتار دانشجویان زبان عربی در ایران پرداخته است. پس از تقسیم بندی خطاها بر اساس منشا بروز، معلوم شد که شایع ترین خطاهای زبان آموزان به ترتیب مربوط به تداخل بینازبانی، درون زبانی و تداخل هردو زبان یا مبهم، و از میان خطاهای بینازبانی بیشترین خطاها مربوطه به بکارگیری حرف "باء" به جای دیگر حروف جر(الی، علی و فی) است. این امر نشان می دهد که حرف باء به خاطر تشابه ظاهری آن در دو زبان عربی و فارسی، زبان آموز را به اشتباه انداخته است. همچنین در خطاهای درون زبانی بیشترین خطاها مربوط به استفاده از حروف جر دیگر-بویژه الی، علی و من- به جای حرف "لام" بوده است، نشان می دهد که زبان آموز به دلیل تشخیص ناقص در کاربرد حروف مخصوص زبان عربی، دچار این اشتباه شده است. فزونی خطاهای بینازبانی بیانگر آنست که دانشجویان زبان عربی در بکارگیری حروف جر تا حد زیادی تحت تاثیر زبان فارسی هستند. از دلایل این امر آنکه؛ در واقع آنها فارسی می اندیشند و عربی می نویسند و دلیل دیگر این که آموزش زبان عربی در ایران بر خلاف زبان انگیسی در سنین پایین چندان مورد توجه قرار نمی گیرد که (طبق نظر زبانشناسان) این امر احتمال تداخل بینازبانی را در سنین بالاتر بیشتر می کند. دلیل دیگر آن است که فارسی و عربی در دو خوشه زبانی متفاوت هستند. زبان عربی در خوشه سامی جای دارد، برخلاف فارسی و انگلیسی که هردو متعلق خوشه هند و اروپایی هستند.

کلیدواژه ها

تحلیل خطا , حروف جر , زبانشناسی مقابله ای , تداخل , زبان عربی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.