سیر تحول سوررئالیسم در آثار زکریا تامر براساس مطالعه ی موردی سه مجوعه ی (صهیل الجواد الابیض، ربیع فی الرماد و الرعد)

  • سال انتشار: 1396
  • محل انتشار: مجله لسان مبین، دوره: 8، شماره: 28
  • کد COI اختصاصی: JR_LEM-8-28_007
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 315
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

معصومه نعمتی

استادیار زبان و ادبیات عربی پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی

فائقه السادات میرمحمدحسینی

استادیار پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی

شکوه السادات حسینی

استادیار پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی

چکیده

سوررئالیسم مکتبی هنری- ادبی است که در اوایل قرن بیستم در فرانسه ظهور کرد و هدف داعیان آن رسیدن به «واقعیت برتر» بود. رویا، نگارش خودکار، دیوانگی، طنز، اروتیسم، امر شگفت و جادو، اشیای سوررئالیستی و تصادف عینی از وسایل عمل سوررئالیست هاست. زکریا تامر، داستان­­­نویس معاصر سوری، از جمله نویسندگان عربی است که مطالعه آثارش، نشان­دهنده تاثیر وی از چنین نگرشی در گزینش سوژه ها و فضاهای داستانی بوده است. مقاله حاضر با بررسی سه مجموعه نخست داستان های کوتاه تامر بر اساس اصول و مبانی مکتب سوررئالیسم، سیر تحول دهه آغازین نویسندگی او را از این منظر بررسی و تحلیل کرده است. یافته­های این پژوهش نشان می­دهد که زکریا تامر در مجموعه نخست خود (صهیل الجواد الابیض) پایبندی بیشتری به سوررئالیسم فرانسوی دارد و اکثر داستان هایش در فضایی رویاگونه و فراواقعی­ روایت می­شود. وی در مجموعه­های دوم (ربیع فی الرماد) و سوم (الرعد) به سمت بومی کردن این نگرش پیش می­رود؛ بگونه ای که باوجود کم­رنگ شدن مولفه های سوررئالیستی در داستان­ها، فضای کلی آن­ها همچنان سوررئالیستی است. نکته قابل توجه در این روند، نزدیک شدن تامر به نوعی سوررئالیسم اجتماعی است که تضاد آشکار با جنبه فردگرایانه این مکتب دارد.  

کلیدواژه ها

کلمات کلیدی: سوررئالیسم, زکریا تامر, داستان کوتاه, صهیل الجواد الابیض, ربیع فی الرماد, الرعد

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.