اثر عصاره مرزنجوش به عنوان آنتی اکسیدان طبیعی بر کیفیت اسپرم منجمد-یخ گشایی شده قوچ

  • سال انتشار: 1395
  • محل انتشار: فصلنامه پژوهش های علوم دامی، دوره: 26، شماره: 4
  • کد COI اختصاصی: JR_ANIMAL-26-4_005
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 280
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

حسین دقیق کیا

استاد گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی دانشگاه تبریز

فاطمه صادقی صادق آباد

۲ دانش آموخته کارشناسی ارشد گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی دانشگاه تبریز

حمید محمدزاده

استادیارگروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی دانشگاه تبریز

حسین واثقی دودران

۳ دانشجوی دکتری گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی دانشگاه تبریز

ایرج اشرفی

۳ دانشجوی دکتری گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی دانشگاه تبریز

چکیده

زمینه مطالعاتی: در فرآیند انجماد-یخ­گشایی اسپرم استرس اکسیداتیو موجب کاهش تحرک، زنده­مانی، عملکردهای غشایی و در نهایت باروری سلول­های اسپرم می­شود. هدف: هدف این مطالعه بررسی تاثیر عصاره گیاه مرزنجوش به عنوان آنتی­اکسیدان طبیعی بر کیفیت اسپرم قوچ پس از یخ گشایی بود. روش کار: در این تحقیق از پنج راس قوچ قزل دو بار در هفته توسط واژن مصنوعی اسپرم­گیری شد. به منظور از بین بردن اثرات فردی دام­ها انزال­ها آنها به نسبت مساوی با هم مخلوط شدند. سطوح مختلف عصاره گیاه مرزنجوش (صفر،  ۱۰۰، ۱۵۰، ۲۵۰ میکرو­لیتردر میلی لیتر) به رقیق کننده بر پایه زرده تخم­مرغ- تریس افزوده شد. نمونه­ها بعد از طی مراحل سردسازی و پر شدن در پایوت­ها، در بخار ازت منجمد شده و تا زمان ارزیابی در ازت مایع نگهداری شدند. نتایج: افزودن ۱۵۰ میکرولیتر در میلی­­لیتر عصاره مرزنجوش باعث بهبود (۰۵/۰(P< صفت تحرک پیش­رونده نسبت به گروه شاهد شد ولی در سایر صفات حرکتی، زنده­مانی و یکپارچگی غشای پلاسمایی بهبود معنی­داری را نسبت به گروه شاهد به همراه نداشته است. به کارگیری سطح ۲۵۰ میکرولیتر در میلی­­لیتر عصاره این گیاه موجب کاهش معنی­دار (۰۵/۰(P< صفات زنده­مانی و یکپارچگی غشای پلاسمایی نسبت به گروه شاهد شد. استفاده از سطح ۱۵۰ عصاره مرزنجوش غلظت تولید مالون دی آلدهید را نسبت به گروه شاهد و سطح ۲۵۰ کاهش داد (۰۵/۰(P< . نتیجه­گیری: داده­های حاصل از آنالیز آماری نشان داد که افزودن عصاره مرزنجوش به رقیق کننده منی باعث بهبود اکثر پارامترهای تحرکی اسپرم قوج قزل، بعد از یخ گشایی شد.

کلیدواژه ها

استرس اکسیداتیو, اسپرم, مرزنجوش, آنتی اکسیدان طبیعی, انجماد-یخ گشایی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.