سیاست خارجی و قدرت نرم جمهوری اسلامی ایران (مورد کاوی چشم‎انداز بیست ساله‎ی جمهوری اسلامی ایران)

  • سال انتشار: 1395
  • محل انتشار: فصلنامه سیاست دفاعی، دوره: 24، شماره: 94
  • کد COI اختصاصی: JR_JIHU-24-94_002
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 153
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

منصور حیدری

تهران دانشگاه امام حسین (ع)

سید محمدجواد قربی

مازندران، رامسر، خیابان شهیدعباس مفرد، روبروی مصالح ساختمانی حلاجیان، منزل علیرضا قربی.کدپستی۴۶۹۱۹۵۴۶۶۶

مجتبی محمدی

مجتبی محمدی

چکیده

جمهوری اسلامی ایران برای دستیابی به اهداف ترسیم‎شده در اسناد فرادستی خود، نیازمند توانمندی در حوزه‎ی سیاست خارجی می‎باشد. در این مسیر، رسیدن ایران به جایگاه برتر منطقه‎ای و قدرت اول جهان اسلام به‎عنوان یکی از اهداف ترسیم‎شده در سند چشم‎انداز بیست‎ساله‎ی جمهوری اسلامی ایران، نیازمند توانایی در قدرت نرم‎افزاری است. به همین دلیل، مقاله‎ی حاضر سعی دارد به بررسی منابع قدرت نرم ایران در حوزه‎ی سیاست خارجی بپردازد و به‎طور موردی، سند چشم‎انداز ۱۴۰۴ را به‎عنوان یکی از اسناد فرادستی جمهوری اسلامی ایران مورد مداقه قرار دهد. سوال اصلی عبارت است از «مولفه‎های سیاست خارجی موثر بر ارتقای قدرت نرم جمهوری اسلامی ایران در سند چشم‎انداز بیست‎ساله کدامند؟» برای تجزیه و تحلیل سند چشم‎انداز بیست‎ساله از روش تحلیل محتوای کیفی و مطالعات کتابخانه‎ای استفاده می‎شود. فرضیه‎ی اصلی مقاله به این قرار است که «مولفه‎های مرتبط با سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران در سند چشم‎انداز بیست‎ساله، ارتباط وثیق و عمیقی با افزایش قدرت نرم جامعه‎ی ایرانی در افق ترسیم شده دارند و مولفه‎های الهام‎بخشی و حضور فعال و موثر در جهان اسلام، تعامل‎سازنده و موثر در روابط بین‎الملل، تاثیرگذاری بر همگرایی منطقه‎ای و جهان اسلام، و رعایت اصول عزت و مصلحت در حوزه‎ی سیاست خارجی می‎توانند قدرت نرم ایران را از طریق افزایش میزان مشروعیت نظام سیاسی در عرصه‎ی بین‎الملل، حفظ پرستیژ بین‎المللی، مدیریت و جهت‎دهی به افکار عمومی ارتقا بخشند و جامعه‎ی ایرانی را در مسیر تحقق تحقق آرمان‎ها و اصول مندرج در چشم‎انداز بیست‎ساله‎ی جمهوری اسلامی ایران کمک نماید.»

کلیدواژه ها

قدرت نرم, سیاست خارجی, سند چشم‎انداز, الهام‎بخشی, همگرایی منطقه‎ای, تعامل‎سازنده

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.