زیست چینه نگاری سازند آب دراز در برش چینه شناسی شیخ (شمال شرق بجنورد) بر مبنای فرامینیفرهای پلانکتون

  • سال انتشار: 1395
  • محل انتشار: فصلنامه پژوهش های چینه نگاری و رسوب شناسی، دوره: 32، شماره: 4
  • کد COI اختصاصی: JR_JSSR-32-4_003
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 250
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محمد حسن کاظم زاده

دانشجوی دکترای چینه شناسی و فسیل شناسی، دانشگاه شهید بهشتی تهران، ایران

عباس صادقی

استاد، گروه زمین شناسی دانشگاه شهید بهشتی، تهران، ایران

محمد حسین آدابی

استاد، گروه زمین شناسی دانشگاه شهید بهشتی، تهران، ایران

هرمز قلاوند

دکترای چینه شناسی و فسیل شناسی، شرکت ملی نفت، ایران

چکیده

به منظور مطالعات زیست چینهنگاری سازند آب دراز در ناودیس شیخ در شمال شرق بجنورد (غرب حوضه کپه داغ) یک برش چینهشناسی بر روی یال جنوبی این ناودیس انتخاب و نمونهبرداری شده است. ضخامت سازند آب دراز در برش مورد مطالعه ۲۵۲ متر بوده و از لحاظ سنگشناسی به سه واحد زیرین (سنگ آهکهای ضخیم لایه تا تودهای)، میانی (تناوب سنگ آهکهای شیلی و سنگ آهکهای چاکی متوسط تا ضخیم لایه) و بالایی (سنگ آهکهای مارنی و سنگ آهکهای شیلی نازک لایه) تقسیم شده است. مرز زیرین سازند آب دراز در برش مورد مطالعه با آهکهای ماسهای سازند آیتامیر و مرز بالایی آن با آهکهای مارنی سازند آب تلخ به صورت پیوسته و همشیب است. در مطالعات زیست چینهنگاری ضمن شناسائی ۴۸ گونه متعلق به ۲۶ جنس از فرامینیفرهای پلانکتونیک و بنتیک، ۷ زون زیستی زیر شناسایی و معرفی گردید. ۱) Helvetoglobotruncana helvetica Total range Zone ۲) Dicarinella primitiva-Marginotruncana sigali Partial range Zone ۳) Dicarinella concavata Interval Zone ۴) Dicarinella asymetrica Total range Zone ۵) Globotruncanita elevata Partial range Zone ۶) Globotruncana ventricosa Interval Zone ۷) Radotruncana calcarata Total range Zone بر اساس زونهای زیستی شناسایی شده فوق و مجموعه فسیلی موجود در آن، سن سازند آب دراز در برش مورد مطالعه، تورونین پیشین تا کامپانین پسین تعیین شده است.

کلیدواژه ها

زیست چینه نگاری, سازند آب دراز, برش شیخ, بجنورد, فرامینیفر پلانکتون

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.