ویژگی های روان سنجی نسخه فارسی مقیاس درجه بندی رفتاری کارکردهای اجرایی–ویراست دوم در دانش آموزان دوره ابتدایی

  • سال انتشار: 1399
  • محل انتشار: فصلنامه تازه های علوم شناختی، دوره: 23، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_ICSS-23-1_001
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 400
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

کمال پرهون

Postdoc Researcher in Cognitive Psychology, Kharazmi University, Tehran, Iran

هادی پرهون

Assistant Professor of Health Psychology, Department of Psychology, Razi University, Kermanshah, Iran

علیرضا مرادی

Professor of Clinical Psychology, Department of Clinical Psychology, Kharazmi University, Tehran, Iran

حمیدرضا حسن آبادی

Associate professor of Educational Psychology, Department of Educational Psychology, Kharazmi University, Tehran, Iran

چکیده

مقدمه: اندازه­ گیری مبتنی بر عملکرد کارکردهای اجرایی با محدودیت­ های متعددی مواجه است، مقیاس ­های درجه­ بندی به عنوان جایگزین­ های مناسب پیشنهاد می­ شوند. از این ­رو، پژوهش حاضر با هدف بررسی ویژگی­های روان­سنجی مقیاس درجه­ بندی رفتاری کارکردهای اجرایی-ویراست دوم در کودکان ۶ تا ۱۲ سال انجام شد. روش کار: مطالعه حاضر در قالب یک طرح همبستگی انجام شد. نمونه آماری پژوهش شامل ۴۷۰ نفر از  والدین، دانش­آموزان ۶ تا ۱۲ سال (۹/۴۸ درصد دختر و ۱/۵۱ درصد پسر) در مدارس ابتدایی شهر تهران بود. تجزیه و تحلیل یافته­ها با استفاده از روش­های آماری آلفای کرونباخ، همبستگی پیرسون، تحلیل عاملی تاییدی و تحلیل واریانس چند متغیری، از طریق نرم افزار­هایSPSS-۲۵  و AMOS-۲۴ انجام شد. یافته ­ها:تحلیل عاملی تاییدی نشان داد که ساختار سه عاملی (شاخص های رفتاری، هیجانی و شناختی) با ۹ خرده مقیاس (بازداری، خود پایشی، جابجایی، کنترل هیجانی، آغازگری، حافظه کاری، برنامه ریزی/سازمان دهی، پایش تکلیف و سازمان­دهی مواد) مقیاس درجه­ بندی رفتاری کارکردهای اجرایی - ویراست دوم برای کودکان ایرانی از برازش لازم برخوردار است. همسانی درونی این مقیاس با استفاده از آلفای کرونباخ برای شاخص­ ها بین ۹۱/۰ تا ۹۳/۰ و برای خرده مقیاس­ ها نیز بین ۸۷/۰ تا ۹۲/۰ به دست آمد. همچنین پایایی بازآزمایی این مقیاس ۸۹/۰ به دست آمد. روایی همگرا با مقیاس کارکردهای اجرایی Coolidge و روایی تشخیصی بین گروه عادی و بالینی نیز خوب گزارش شد. نتیجه­ گیری: با توجه به یافته­ های به دست آمده می توان عنوان کرد که نسخه فارسی مقیاس درجه­ بندی رفتاری کارکردهای اجرایی-ویراست دوم، جهت سنجش کارکردهای اجرایی کودکان دبستانی در ایران از ویژگی­های روان­سنجی مناسبی برخوردار است و می تواند ابزار قابل اعتمادی در موقعیت های بالینی و پژوهشی باشد.

کلیدواژه ها

BRIEF-۲, Executive functions, School-aged children, Confirmatory factor analysis (CFA), مقیاس درجه­ بندی رفتاری کارکردهای اجرایی-ویراست دوم, کارکردهای اجرایی, دانش­ آموزان دوره ابتدایی, تحلیل عاملی تاییدی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.