ساختار ژنتیکی ماهی خیاطه (Alburnoides echiwaldii) در رودخانه های کرگان رود و چالوس

  • سال انتشار: 1393
  • محل انتشار: مجله تاکسونومی و بیوسیستماتیک، دوره: 6، شماره: 19
  • کد COI اختصاصی: JR_TBJ-6-19_001
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 205
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

الهام حقیقی

گروه شیلات، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه گیلان، صومعه سرا، ایران

مسعود ستاری

گروه شیلات، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه گیلان، صومعه سرا، ایران

سالار درافشان

گروه شیلات، دانشکده مهندسی منابع طبیعی، دانشگاه صنعتی اصفهان، اصفهان، ایران

یزدان کیوانی

گروه شیلات، دانشکده مهندسی منابع طبیعی، دانشگاه صنعتی اصفهان، اصفهان، ایران

چکیده

تنوع ژنتیکی ماهی خیاطه با نام علمی Alburnoides eichwaldii در دو رودخانه کرگان رود و چالوس با استفاده از شش جفت نشانگر مولکولی ریزماهواره BL۱-۲b، Ca۳، CnaB-۰۳۰، CtoF-۱۷۲، LleA-۰۷۱ و Z۲۱۹۰۸ بر ۳۰ قطعه ماهی صید شده از هر یک از رودخانه ها ارزیابی شد. میانگین تعداد آلل مشاهده شده در هر جایگاه ژنی ۵/۶ عدد بود. دامنه باندی در جایگاه های CtoF-۱۷۲، BL۱-۲b، CnaB-۰۳۰، LleA-۰۷۱، Ca۳ و Z۲۱۹۰۸ به ترتیب برابر با: ۱۰۷-۱۴۷، ۱۴۷-۱۸۴، ۱۲۴-۱۵۷، ۳۳۲-۳۸۷، ۳۰۰-۳۴۷ و ۱۴۷-۱۸۳ جفت باز بود. در بین شش جایگاه چندشکل، نشانگر Z۲۱۹۰۸ پایین ترین و نشانگر Ca۳ بالاترین چندشکلی را نشان دادند. جمعیت ها در تمامی جایگاه ها انحراف از تعادل هاردی-وینبرگ را نشان دادند. میانگین تعداد آلل موثر، هتروزیگوسیتی مورد انتظار، هتروزیگوسیتی مشاهده شده و محتوای اطلاعات چندشکلی به ترتیب برابر با ۸۶/۴، ۸۱/۰، ۹۶/۰، ۹۴/۰ بود که همگی می تواند بیانگر تنوع ژنتیکی مطلوب دو جمعیت باشد. میانگین ضریب درون آمیزی FIS برای تمامی جایگاه ها و برای دو جمعیت منفی و در دامنه ۲۳/۰-۳/۰ قرار داشت که نشان دهنده عدم وقوع درون آمیزی در جمعیت ها بود. میزان فاصله ژنتیکی بین دو جمعیت برابر با ۳۶۳/۰ محاسبه شد. آنالیز واریانس مولکولی نشان داد که بخش اعظم تنوع درون جمعیت ها (۶۹/۹۳ درصد) و بخش اندکی از آن مربوط به بین دو جمعیت (۳۱/۶ درصد) و میزان FST برابر با ۰۶۳/۰ و معنی داربود. فاصله ژنتیکی قابل توجه بین دو جمعیت شاید بیانگر تطابق محلی به علت شرایط متفاوت اکولوژیک دو رودخانه باشد.

کلیدواژه ها

ژنتیک جمعیت, ماهی خیاطه, Alburnoides eichwaldii, ریزماهواره, حوضه جنوب غربی دریای خزر

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.