بررسی تغییرات غنا و درصد پوشش خزه های اپی فیت بر تنه درختان انجیلی

  • سال انتشار: 1395
  • محل انتشار: مجله تاکسونومی و بیوسیستماتیک، دوره: 8، شماره: 27
  • کد COI اختصاصی: JR_TBJ-8-27_004
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 294
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سیده رحیمه یاوری نیک

گروه جنگلداری، دانشکده منابع طبیعی و علوم دریایی، دانشگاه تربیت مدرس، نور، ایران

مسلم اکبری نیا

گروه جنگلداری، دانشکده منابع طبیعی و علوم دریایی، دانشگاه تربیت مدرس، نور، ایران

حبیب زارع

باغ گیاه شناسی شمال کشور، مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی مازندران، نوشهر، ایران

چکیده

در پژوهش حاضر، ضمن شناسایی خزه های پوست نشین روی درختان انجیلی، تغییرات غنای گونه ای و درصد پوشش آنها با تغییر ارتفاعات مختلف روی تنه و دو جهت جغرافیایی در جنگل های جلگه ای و حفاظت شده دانشگاه تربیت مدرس در شرق شهرستان نور بررسی شد. در این رابطه، تعداد ۲۰ پایه از درختان انجیلی با قطر بیش از ۴۰ سانتی متر به طور تصادفی در منطقه انتخاب شد. نمونه برداری و ثبت مشخصات پوشش خزه ای روی پوست درختان با برداشت از سطح قاب های مستطیلی به ابعاد ۳۰×۴۰ سانتی متر در دو جهت شمالی و جنوبی و در چهار طبقه ارتفاعی واقع در ارتفاع ۰-۱۶۰ سانتی متری از تنه درختان انجام شد. نتایج مطالعات تاکسونومیک خزه ها نمایانگر حضور ۱۷ گونه خزه روی درختان انجیلی بود که در این میان، گونه انحصاری Palamocladium euchloron بالاترین میانگین درصد پوشش را داشت. در این رابطه، سهم تیره Brachytheciaceae با ۷ گونه بیشتر بود. همچنین، نتایج نشان داد که میزان غنا و درصد پوشش خزه ها در جهت شمالی و در قسمت های پایین درخت بالاترین میانگین را در بر داشته است که دلیل عمده آن را می توان فراوانی رطوبت در جهت شمالی و در قسمت های پایین درخت نام برد. نتایج این تحقیق به خوبی نمایانگر ارتباط بین تغییرات توزیع و میزان فراوانی مهم ترین عناصر زیستی اکوسیستم های جنگلی شمال در رابطه با تغییر ارتفاع و جهت جغرافیایی تنه درختان است.

کلیدواژه ها

درخت انجیلی, جنگل جلگه ای, خزه های پوست نشین, درصد پوشش, غنای گونه ای

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.