بررسی تنوع ریزماهواره ای سگ ماهی کسلر (Paraschistura kessleri (Nemacheilidae), Gunther, ۱۸۸۹) در خراسان رضوی

  • سال انتشار: 1395
  • محل انتشار: مجله تاکسونومی و بیوسیستماتیک، دوره: 8، شماره: 28
  • کد COI اختصاصی: JR_TBJ-8-28_003
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 236
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

علی شعبانی

گروه تکثیر و پرورش آبزیان، دانشکده شیلات و محیط زیست، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، گرگان، ایران

حدیثه کشیری

گروه بوم شناسی آبزیان، دانشکده شیلات و محیط زیست، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، گرگان، ایران

زهره قدسی

دانشکده منابع طبیعی و علوم دریایی، دانشگاه تربیت مدرس، نور، ایران

چکیده

به منظور بررسی ساختار ژنتیکی سگ ماهی کسلر (Paraschistura kessleri) که از گونه های بومی آب شیرین ایران است، تعداد ۸۴ نمونه از رودخانه های رادکان، زاوین و کارده واقع در استان خراسان رضوی جمع آوری و با استفاده از شش جایگاه ریزماهواره ای ارزیابی شد. تمام جایگاه های مورد استفاده چند شکلی نشان دادند. نتایج نشان داد که سگ ماهی کسلر از غنای آللی (میانگین تعداد آلل: ۱۶/۹) و هتروزیگوسیتی مناسبی (میانگین هتروزیگوسیتی مشاهده شده: ۶۵/۰) در مناطق رادکان، زاوین و کارده برخوردار است. از ۱۸ آزمون جایگاه ژنی-جمعیت، تنها ۴ آزمون در تعادل هاردی-وینبرگ قرار داشت. میزان Fst و Rst به عنوان شاخص های تمایز ژنتیکی به ترتیب ۰۳۴/۰ و ۰۶۱/۰ به دست آمد. در این خصوص، جریان ژنی نسبتا بالای مشاهده شده (۷/۲۸:Nm) را می توان به عنوان عاملی مهم در تمایز ژنتیکی پایین به دست آمده بین نمونه های رودخانه های مورد بررسی در نظر گرفت. جریان ژنی مشاهده شده نیز احتمالا مرتبط با عواملی همچون: آلودگی ها، سیلاب ها و تاریخچه زندگی سگ ماهی کسلر است. نتایج آنالیز واریانس مولکولی نیز نشان داد که بخش عمده تنوع مشاهده شده مربوط به درون جمعیت ها است. بالاترین میزان شباهت و فاصله ژنتیکی به ترتیب بین نمونه های مناطق رادکان با کارده و زاوین با رادکان مشاهده شد. دندروگرام UPGMA ترسیم شده بر اساس فاصله ژنتیکی نیز نشان داد که احتمالا دو گروه جدا از سگ ماهی کسلر در مناطق رادکان، زاوین و کارده وجود دارد به طوری که منطقه زاوین در شاخه ای جدا از مناطق کارده و رادکان قرار گرفت.

کلیدواژه ها

ساختار ژنتیکی, جایگاه ریزماهواره, چند شکلی, گونه Paraschistura kessleri

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.