تنوع گیاهی منطقه شکارممنوع سربند (دیباج، استان سمنان)

  • سال انتشار: 1396
  • محل انتشار: مجله تاکسونومی و بیوسیستماتیک، دوره: 9، شماره: 31
  • کد COI اختصاصی: JR_TBJ-9-31_001
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 213
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

عالمه بردسیری

دانشجوی کارشناسی ارشد گروه علوم گیاهی، دانشکده زیست شناسی و پژوهشکده علوم زیستی، دانشگاه دامغان، دامغان، ایران

رضا نادری علمداردهی

استادیار گروه علوم گیاهی، دانشکده زیست شناسی و پژوهشکده علوم زیستی، دانشگاه دامغان، دامغان، ایران

عاطفه امیراحمدی

استادیار گروه علوم گیاهی، دانشکده زیست شناسی و پژوهشکده علوم زیستی، دانشگاه دامغان، دامغان، ایران

چکیده

در پژوهش حاضر، فلور منطقه سربند دیباج بررسی شده است. منطقه شکارممنوع سربند با مساحت تقریبی ۴ هزار هکتار و گستره ارتفاعی ۲۰۰۰ تا ۳۶۵۰ متر در ۱۲ کیلومتری شمال شرقی شهر دیباج (۵۲ کیلومتری شمال دامغان، استان سمنان) واقع شده و بر اساس طبقه بندی دومارتن دارای اقلیم خشک و میانگین بارندگی سالانه ۵/۱۳۷ میلی متر است. درمجموع، ۲۸۵ گونه متعلق به ۱۷۸ جنس و ۴۵ تیره شناسایی شدند. تیره های Asteraceae (تیره گل ستاره ای) با ۲۲ جنس و ۴۰ گونه،Brassicaceae  (تیره کلم) با ۲۵ جنس و ۳۲ گونه و Poaceae (تیره گندم) با ۱۶ جنس و ۲۶ گونه تیره های بزرگ منطقه و جنس های Astragalus (گون) با ۱۲ گونه، Allium (پیاز) با ۷ گونه، Cousinia (هزارخار) و Alyssum (قدومه) با ۶ گونه وGagea (نجم طلایی) با ۵ گونه دارای بیشترین غنای گونه ای هستند. بررسی پراکنش جغرافیایی گونه های گیاهی منطقه نشان داد ۵۲/۶۰ درصد گونه ها به ناحیه ایرانی - تورانی، ۶۷/۲۰ درصد به نواحی ایرانی - تورانی/اروپا - سیبری و غیره تعلق دارند. همی کریپتوفیت ها (۶۷/۵۴ درصد) بیشترین شکل زیستی منطقه را تشکیل داده ا ند. از مجموع گیاهان شناسایی شده در منطقه، ۳۶ گونه انحصاری ایران و ۴۴ گونه دارای ارزش دارویی هستند. بر اساس معیارهای اتحادیه بین المللی حفاظت طبیعت ۳۳ گونه در فهرست گونه های در معرض خطر قرار می گیرند که از این تعداد، ۴ گونه Cousinia rhabdodes، Astragalus catacamptus، A. megalocystis و A. perdurans جزو گونه های آسیب پذیر منطقه هستند.

کلیدواژه ها

پراکنش جغرافیایی, سربند, سمنان, شکل زیستی, مطالعه فلوریستیک

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.