مطالعه ساختار جمجمه در بزمجه بیابانی Varanus griseus (Daudin, ۱۸۰۳) (Sauria: Varanidae)

  • سال انتشار: 1398
  • محل انتشار: مجله تاکسونومی و بیوسیستماتیک، دوره: 11، شماره: 40
  • کد COI اختصاصی: JR_TBJ-11-40_004
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 421
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

نرگس قنبری نیا

دانش آموخته کارشناسی ارشد، گروه زیست شناسی، دانشکده علوم، دانشگاه رازی،کرمانشاه، ایران

نصراله رستگارپویانی

استاد گروه زیست شناسی، دانشکده علوم، دانشگاه رازی،کرمانشاه، ایران

رسول کرمیانی

استادیار گروه زیست شناسی، دانشکده علوم، دانشگاه رازی،کرمانشاه، ایران

چکیده

سوسماران مانیتور (بزمجه ها) از خانواده وارانیده، گروهی اجدادی از خزندگان آنگویمورف و در کنار کروکودیل ها و پیتون ها، بزرگ ترین شکارچیان خونسرد زنده در جهان هستند. مانیتور ها ساکن آفریقا، خاورمیانه، جنوب و جنوب شرقی آسیا، مجمع الجزایر اندونزی و استرالیا هستند. جنس Varanus (بزمجه) در ایران دارای سه گونه است. گونه های مطالعه شده در این پژوهش، شامل دو گونه Varanus griseusو Varanus nesteroviمی شود. در این مطالعه از نمونه های نگهداری شده در آزمایشگاه دانشگاه رازی کرمانشاه و یک نمونه جسد پیداشدهVaranus griseus  استفاده شد. برای بررسی جمجمه، از دو روش استفاده شده است: ۱. خارج کردن اجزای اسکلتی و عکس برداری از آنها؛ ۲. استفاده از روش CT-scan. جمجمه Varanus از ۳۸ قطعه استخوان سازنده جعبه مغزی و ۱۲ قطعه استخوان متصل به هم در آرواره پایین تشکیل شده است. نتایج این مطالعه نشان داد تفاوت شاخصی بین استخوان های جمجمه دو گونه Varanus griseus وVaranus nesterovi  به جز شکل انتهایی استخوان بینی وجود ندارد. ویژگی استخوان های جمجمه که در برخی از سوسماران ویژگی جداکننده بین گونه ای است، درباره گونه های ذکرشده تا حدود اندکی صادق است. شباهت در ساختار جمجمه، نشان دهنده خویشاوندی نزدیک دو گونه و روش تغذیه مشابه آنها است.

کلیدواژه ها

سوسماران وارانید, بزمجه بیایانی, ریخت شناسی مقایسه ای, جمجمه, ایران

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.