بررسی تنوع گونه ای دم فنری ها (Hexapoda: Collembola) در چهار بوم سازگان مختلف استان لرستان، ایران

  • سال انتشار: 1398
  • محل انتشار: مجله تاکسونومی و بیوسیستماتیک، دوره: 11، شماره: 41
  • کد COI اختصاصی: JR_TBJ-11-41_006
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 543
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

تیمور مرادی

دانشجوی دکتری حشره شناسی، دانشگاه آزاد اسلامی اراک، اراک، ایران

رضا وفایی شوشتری

استادیارگروه حشره شناسی، دانشگاه آزاد اسلامی اراک، اراک، ایران

مرتضی کهراریان

دانشیار گروه حشره شناسی، دانشکده کشاورزی، واحد کرمانشاه، دانشگاه آزاد اسلامی،کرمانشاه، ایران

امیر محسنی امین

استادیار مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی لرستان (پردیس بروجرد)، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، بروجرد، ایران

چکیده

در این پژوهش تنوع گونه ای جمعیت دم فنری ها در چهار بوم سازگان جنگل بلوط، مرتع، مزرعه و باغ میوه واقع در شهرستان های خرم آباد و دلفان از توابع استان لرستان، طی هشت ماه از سال ۱۳۹۵، ارزیابی شد. برای این منظور در هر بوم سازگان، زمینی به شعاع ۵۰ متر به عنوان جامعه نمونه برداری تعیین و از هر جامعه، ۱۰ کرت به مساحت تقریبی هر کرت ۵۰ متر مربع انتخاب شد. در زمان نمونه برداری، از هر کرت یک نمونه خاک به عمق ۲۰ سانتی متر و سطح۱۰۰ سانتی متر مربع، جمع آوری و جمعیت دم فنری های موجود در آن شمارش شد. محاسبه ساختار و تنوع گونه ای با استفاده از شاخص های شانون، سیمپسون و بریلویین به کمک نرم افزارهای Excel وSDR v.۴ انجام شد. مقایسه تنوع گونه ای بوم سازگان های مختلف نشان داد در هر دو منطقه، تنوع گونه ای جنگل از سایر بوم سازگان ها بیشتر بود و درمقابل، بوم سازگان زراعی خرم آباد و مرتع دلفان دارای کمترین میزان تنوع گونه ای بودند. مقایسه کلی دو شهرستان نشان داد درمجموع شهرستان دلفان (با شاخص شانون ۸۸۱/۱) در مقایسه با خرم آباد (با شاخص شانون ۶۶۹/۱) دارای تنوع گونه ای بیشتری بود. براساس محاسبات ساختار گونه ای جمعیت دم فنری های استان نیز گونه Protaphorura sp. گونه فوق غالب در شهرستان دلفان و این گونه همراه با گونه Ceratophysella stercoraria گونه های غالب در شهرستان خرم آباد بودند. چنین به نظر می رسد که دو گونه گفته شده بدون هیچ گونه محدودیتی ازنظر اختلاف ارتفاع، دما و رطوبت در دو شهرستان وجود داشتند.

کلیدواژه ها

تنوع زیستی, پادمان, گونه غالب, غرب ایران

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.