مطالعه کاریولوژیک نسل F۱ حاصل از آمیخته گری ماهیان ماش ماده و سفید نر (Leusiscus aspius × Rutilus kutum)

  • سال انتشار: 1399
  • محل انتشار: مجله تاکسونومی و بیوسیستماتیک، دوره: 12، شماره: 42
  • کد COI اختصاصی: JR_TBJ-12-42_004
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 438
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سمانه پورسعید

دکتری تخصصی گروه شیلات، دانشکده علوم دریایی، دانشگاه تربیت مدرس، نور، ایران

محمدرضا کلباسی

استاد گروه شیلات، دانشکده علوم دریایی، دانشگاه تربیت مدرس، نور، ایران

بهرام فلاحتکار

استاد گروه شیلات، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه گیلان، صومعه سرا، ایران

مهدی رحمتی

دکتری تخصصی گروه شیلات، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه گیلان، صومعه سرا، ایران

ایرج عفت پناه

کارشناس ارشد مرکز تکثیر و بازسازی ذخایر ماهیان دریایی شادروان دکتر یوسف پور، سیاهکل، گیلان، ایران

بهمن مکنت خواه

کارشناس ارشد مرکز تکثیر و بازسازی ذخایر ماهیان دریایی شادروان دکتر یوسف پور، سیاهکل، گیلان، ایران

چکیده

چکیده در این مطالعه، ویژگی های سیتوژنتیک ماهیان نسل اول حاصل از دورگه گیری بین ماهی ماش ماده و سفید نر (Leusiscusaspius × Rutilus kutum)، تولیدشده به روش تلاقی مصنوعی با استفاده از هموژن کردن بافت کلیه و رنگ آمیزی گیمسا تعیین شد؛ همچنین نواحی سازمان دهنده هستک با رنگ آمیزی نیترات نقره مشخص شد. با بررسی ۸۵ پلاک متافازی به دست آمده از ۲۰ عدد بچه ماهی دورگه با وزن متوسط ۵/۲ ± ۷/۴۹ (میانگین ± انحراف معیار) گرم، تعداد کروموزوم تعیین شد. از بهترین پلاک متافازی کاریوگرام و ایدوگرام استفاده و ویژگی های مختلفی نظیر تعداد بازو های کروموزوم (NF)، طول بازو های کوچک و بزرگ، شاخص سانترومری، نسبت بازو ها، طول نسبی و طول کل کروموزوم ها محاسبه شد. تعداد کروموزوم ها و بازوهای کروموزومی این ماهیان دورگه به ترتیب ۵۰ = n۲ و ۸۰ = NF بود. در کاریوتایپ تهیه شده از ماهیان دورگه، ده جفت کروموزوم متاسانتریک، پنج جفت ساب متاسانتریک و ده جفت آکروسانتریک - تلوسانتریک (a-t۱۰ + sm۵ + m۱۰) وجود دارد. دامنه شاخص سانترومری، نسبت بازو ها و طول نسبی کروموزوم ها به ترتیب ۴۴۳/۰ - ۰، ∞ - ۲۶۶/۱ و ۵۵۴/۶ - ۲۶۵/۲ میکرومتر تعیین شد. مجموع طول کروموزوم ها (هاپلوئید) ۹۸/۲۹ میکرومتر بود. بزرگ ترین و کوچک ترین کروموزوم در این ماهیان به ترتیب یک جفت کروموزوم ساب متاسانتریک و یک جفت کروموزوم تلوسانتریک بود. تنها یک جفت نواحی سازمان دهنده هستک در انتهای بازوی بلند کرموزوم آکروسانتریک (جفت شانزدهم) مشاهده شد. نتایج مطالعه حاضر تایید می کند که گونه بررسی شده ازلحاظ تعداد و نوع کروموزوم ها، ماهی دیپلوئید دورگه است و ویژگی های کروموزومی متفاوتی نسبت به والدین دارد.

کلیدواژه ها

دورگه گیری, کاریوتایپ, کپورماهیان, کروموزوم, نواحی سازمان دهنده هستک

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.