بررسی جامعه شناختی سبک زندگی در سینمای ایران پس از انقلاب (فیلم‎های اجتماعی پرفروش دهه ۱۳۸۰)

  • سال انتشار: 1393
  • محل انتشار: فصلنامه جامعه پژوهی فرهنگی، دوره: 5، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_SOST-5-1_003
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 428
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

الهام کرمی

کارشناس ارشد پژوهش علوم اجتماعی، دانشگاه علوم و تحقیقات تهران، پژوهشگر

باقر ساروخانی

استاد گروه جامعه شناسی، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد علوم و تحقیقات تهران

چکیده

هدف پژوهش حاضر بررسی تصویری است که سینما، به مثابه رسانه، از فرهنگ، ارزش‎ها و هنجارهای اجتماعی، و به طور کلی سبک زندگی به مخاطبان خود ارائه می‎دهد. به همین منظور تعداد سی فیلم سینمایی، از فیلمهای اکران شده در دهه ۱۳۸۰، با درنظرگرفتن دو ملاک «ژانر اجتماعی ثبت شده در وزارت ارشاد» و «پرفروش بودن» (میزان استقبال مخاطبین) انتخاب و بررسی شدند. چهارچوب نظری «سبک زندگی» تلفیقی از نظریه شریعتی و رشاد انتخاب شده است که سه نوع سبک زندگی «سنتی و متجمد»، «اروپایی‎مآب و متجدد»، و «دینی و مجدد» را برای جامعه ایران در نظر گرفتهاند. یافته‎های پژوهش نشان می‎دهد که در فیلم‎های بررسی شده مولفه‎های سبک زندگی «اروپاییمآب و متجدد» بیش ترین میزان ترویج و تبلیغ را نسبت به دو نوع دیگر سبک زندگی داشته است.

کلیدواژه ها

سینما, سبک زندگی, هنجارهای اجتماعی, دین داری, ژانر اجتماعی, نظریه شریعتی, نظریه رشاد

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.