بررسی تنوع پذیری مورفولوژیک سیانوباکتریوم خاکزی Hapalosiphon sp. FS۵۶ در شرایط توام pH، محدودیت نسبی دی اکسید کربن و محدودیت افراطی شدت نور

  • سال انتشار: 1391
  • محل انتشار: مجله فیزیولوژی محیطی گیاهی، دوره: 7، شماره: 26
  • کد COI اختصاصی: JR_ECOP-7-26_008
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 146
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سارا جرجانی

کارشناس ارشد، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد گرگان، باشگاه پژوهشگران جوان، گرگان، ایران

شادمان شکروی

دانشیار، گروه زیست شناسی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد گرگان، گرگان ایران

معصومه کوهساری

کارشناس ارشد، گروه زیست شناسی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد گرگان، گرگان، ایران

حوریه احمدی لیوانی

کارشناس ارشد، گروه زیست شناسی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد گرگان، گرگان، ایران

عادله کاویانی

کارشناس ارشد، گروه زیست شناسی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد گرگان، گرگان، ایران

چکیده

سیانوباکتریوم خاکزی Hapalosiphon sp. FS۵۶ در شالیزارها و زمین های کشاورزی استان گلستان وجود دارد، ولی از نظر مورفولوژیک ناشناخته می باشد. در این تحقیق نمونه خالص در محیط کشت مایع BG۰-۱۱ وارد شد. تیمارهای pH (۵، ۷، ۹ ) در شرایط محدودیت نوری افراطی (۲ میکرومول کوانتا بر مترمربع در ثانیه) و محدودیت نسبی دی اکسید کربن (عدم استفاده از تلقیح) بررسی نمونه ها اعمال گردید. تغییرات مورفولوژیکی شامل وضعیت اجتماعات، آنالیزهای بیومتریک، وضعیت سلول اسپور، رنگ نمونه، شکل گیری اجتماعات، وضعیت هتروسیست و ابعاد آن در هر کدام از تیمارهای اعمال شده مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد که سیانوباکتریوم خاکزی Hapalosiphon sp. FS۵۶ تحت تاثیر عوامل محیطی شکل ظاهری خود را در همه جنبه های بررسی شده تغییر می دهد. از صفات نسبتا ثابت این سویه می توان به تمایل اجتماعات به رنگ قهوه ای، لایه دار بودن اسپور در شرایط قلیایی و تک ردیفه بودن محور اصلی اشاره کرد. در رابطه با ابعاد، قطر و طول کمینه اسپورها در این نمونه با زمان و تحت شرایط متفاوت pH به طور دائم تغییر می کند.

کلیدواژه ها

تنوع پذیری مورفولوژیک, سیانوباکتری, شالیزار, گلستان, Hapalosiphon

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.