ارزیابی میزان مقاومت گیاه سماق (Rhus coriaria L.) به سرب در مراحل جوانه زنی و گیاهچه ای در دو رویشگاه مختلف

  • سال انتشار: 1392
  • محل انتشار: مجله فیزیولوژی محیطی گیاهی، دوره: 7، شماره: 28
  • کد COI اختصاصی: JR_ECOP-7-28_004
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 255
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

بهروز دوستی

استادیار، گروه زیست شناسی، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد خرم آباد، خرم آباد، ایران.

رضا دریکوند

مربی، گروه کشاورزی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد خرم آباد، خرم آباد، ایران.

حمزه امیری

استادیار، گروه زیست شناسی دانشگاه لرستان، ایران.

چکیده

آلودگی خاک های زراعی به فلزات سنگین از جمله سرب یکی از مشکلات عمده زیست محیطی می باشد. آلودگی سرب باعث محدودیت در رشد و نمو گیاهان می شود و از طرفی تهدیدی جدی برای سلامتی انسان محسوب می گردد. در این پژوهش میزان مقاومت گیاه سماق به فلز سرب در دو مرحله تکوینی جوانه زنی و گیاهچه ای در دو رویشگاه ملک آباد لرستان و سماق سرب زنجان در سال ۱۳۹۰ به صورت فاکتوریل در قالب کاملا تصادفی اجرا گردید. گیاهان برای ارزیابی اثرات سرب روی سرعت و درصد جوانه زنی و پارامترهای رشدی شامل وزن تر، وزن خشک، سطح برگ و مقدار کلروفیل کل در محلول غذایی حاوی غلظت های  مختلف نیترات سرب کشت شدند و نتایج نشان داد که میانگین مربعات حاصل از تجزیه واریانس درصد و سرعت جوانه زنی سماق در ۲ رویشگاه مذکور در سطح ۵ درصد معنی دار نبود. لکن تفاوت بین شش غلظت مختلف سرب (۰، ۲۵/۰، ۵/۰، ۱، ۲ و ۳ میلی مولار) در سطح ۵ درصد معنی دار بود. همچنین اثر متقابل رویشگاه و غلظت روی کلیه پارامترهای مورد بررسی در سطح ۵ درصد معنی دار بود. اثر ساده و متقابل نوع رویشگاه و غلظت های مختلف بکار رفته بر پارامترهای رشدی گیاهچه ای از نظر آماری معنی دار بود. بیشترین مقدار پارامترهای رشدی گیاهچه ای مربوط به رویشگاه ملک آباد و کمترین مقدار مربوط به رویشگاه زنجان بود. با توجه به مقاومت نسبی و زنده مانی گیاهچه های سماق در حضور مقادیر بالای سرب و با مطالعات بیشتر می توان گیاه سماق را نیز در ردیف گیاهانی قرار دارد که جهت گیاه پالایی از آلودگی های زیست محیطی سرب می تواند مورد استفاده قرار گیرد.

کلیدواژه ها

آلودگی, پارامترهای رشدی, غلظت های سرب, گیاه پالایی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.