زیست شناسی زنبور سیاه مغز خوار پسته (Eurytoma plotnikovi Nikolskaya) در استان اصفهان

  • سال انتشار: 1379
  • محل انتشار: فصلنامه علوم آب و خاک، دوره: 4، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_JWSS-4-1_012
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 241
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مهدی بصیرت

حسین سیدالاسلامی

چکیده

در سال های ۱۳۷۵ و ۱۳۷۶، مناطق انتشار و خسارت زنبور سیاه مغزخوار پسته و زنبور طلایی مغزخوار پسته در استان اصفهان مطالعه شد. هم چنین، تغییرات فصلی جمعیت زنبور سیاه مغز خوار پسته در مرحله لارو، شفیره و حشره کامل، در سه باغ، و در هر باغ با شکستن ۲۰۰ میوه، که این میوه ها بیش از ۵۰% آلوده به آفت بودند، هفته ای دو بار مورد بررسی قرار گرفت. در سال ۱۳۷۶، روند تخم ریزی و خسارت روی یک صد میوه، که به صورت تصادفی انتخاب شده بودند، به طور هفتگی مطالعه شد. در این مطالعه، مراحل رشد و نمو آفت و گیاه پسته با هم مقایسه گردید. زنبور سیاه مغزخوار پسته در کلیه منـاطق بازدیـد شده وجـود داشت، گونـه غـالب بود و ۸/۰- ۴/۷۵ درصد خسارت داشت. در سال ۱۳۷۶، در یک باغ، شروع، اوج و خاتمه شفیرگی به ترتیب ۱۷/۱، ۱۷/۲ و ۳۱/۲ مشاهد شد. ظهور حشرات کامل به ترتیب فوق، در تاریخ های ۱۴/۲، ۲۸/۲ و ۱۴/۳ اتفاق افتاد. در دو باغ دیگر، یکی در سال ۱۳۷۵ و دیگری در سال ۱۳۷۶، این پدیده با کمی تفاوت، روند مشابهی داشت. شروع، اوج و خاتمه تخم ریزی، در سال ۱۳۷۶، در یک باغ، در تاریخ های ۲۸/۲، ۷/۳ و ۱۱/۴ مشاهده گردید. مراحل رشد و نمو درخت پسته رقم فندقی ریز اصفهانی به ۹ مرحله تقسیم شد، و تاریخ های فوق با آن مقایسه گردید. در این مطالعه، زنبور سیاه مغزخوار پسته هر یک تا دو سال یک نسل داشت، درون هر میوه آلوده یک تخم مشاهده شد و یک دوره توقف فعالیت طولانی در لاروهای سن یک مشاهده گردید. کاربرد این اطلاعات در مدیریت مبارزه با آفات پسته مورد بحث قرار گرفته است.

کلیدواژه ها

Pistachio seed wasp, Phenology, , , , ., زنبور سیاه مغزخوار پسته، فنولوژی ، زنبور طلایی مغزخوار پسته

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.