اثر جای گزینی جو و ارزن به جای ذرت، بر میزان رشد و ضریب تبدیل خوراک در ماهی کپور معمولی (Cyprinus carpio, L.)

  • سال انتشار: 1379
  • محل انتشار: فصلنامه علوم آب و خاک، دوره: 4، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_JWSS-4-3_008
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 865
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سید کمال الدین علامه فانی

نصرالله محبوبی صوفیانی

جواد پوررضا

عباس علی استکی

چکیده

با توجه به اهمیت و نقش تغذیه در پرورش آبزیان بر ویژگی هایی نظیر میزان رشد و ضریب تبدیل خوراک، تاثیر غلاتی چون ذرت، و ارزن بر برخی از صفات کمی در ماهی کپور معمولی مورد آزمایش قرار گرفت. بر این اساس، ۵۴۰ قطعه بچه ماهی کپور معمولی با میانگین وزنی ۹±۷۰ گرم انتخاب و در ۲۷ قفس (هر قفس ۲۰ قطعه ماهی) به طور تصادفی رها شدند، و پس از دو هفته سازگاری، به مدت هشت هفته مورد آزمایش قرار گرفتند. جیره های آزمایشی شامل جیره شاهد (حاوی ذرت) و جیره های حاوی جو و ارزن که درسطوح ۲۵، ۵۰، ۷۰ و ۱۰۰ درصد جای گزین ذرت در جیره شاهد شدند (جمعا ۹ جیره)، در قالب طرح بلوک های کاملا تصادفی با سه تکرار مورد بررسی قرار گرفتند. تجزیه و تحلیل اطلاعات به دست آمده نشان داد که استفاده از جو و ارزن در جیره، نسبت به ذرت افزایش وزن بیشتری ایجاد کرد. بیشترین اقزایش وزن را جو با سطح جای گزینی ۵۰ درصد، و کمترین افزایش وزن را ارزن با سطح ۱۰۰ درصد جای گزینی به جای ذرت در جیره شاهد به خود اختصاص داد. لیکن تفاوت آنها با جیره شاهد (ذرت) معنی دار نبود (۰۵/۰ < P). بیشترین میزان رشد ویژه را جیره های حاوی جو باسطح جای گزینی ۵۰ و ۱۰۰ درصد به جای ذرت نشان دادند. از لحاظ ضریب تبدیل خوراک، جیره های مختلف جو و ارزن بازده بهتری نسبت به جیره شاهد نشان دادند. جیره حاوی جو با ۱۰۰ درصد جای گزینی به جای ذرت در جیره شاهد بهترین بازده تبدیل خوراک را داشت. ولی این ختلاف معنی دار نبود. به طور کلی، نتایج نشان داد که عملکرد جو بهتر از ذرت و ارزن، و عملکرد ارزن بهتر از ذرت است. این نتایج نشان می دهد که جو و ارزن می توانند به عنوان منبع جای گزین شونده مناسب برای ذرت وارداتی در جیره های ماهی کپور توصیه شوند.

کلیدواژه ها

Fish diet, Common carp, , L., Growth, Feed conversion ratio., تغذیه ماهی ، کپور ، رشد، ضریب تبدیل خوراک

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.