اثر لجن فاضلاب و pH خاک بر قابلیت جذب عناصر کم مصرف و فلزات سنگین

  • سال انتشار: 1382
  • محل انتشار: فصلنامه علوم آب و خاک، دوره: 7، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_JWSS-7-3_007
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 218
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سکینه واثقی

مجید افیونی

حسین شریعتمداری

مصطفی مبلی

چکیده

افزودن لجن فاضلاب به مقدار زیاد به خاک باعث انباشته شدن عناصر سمی در خاک می شود. هدف این پژوهش گلخانه ای بررسی تاثیر لجن فاضلاب بر قابلیت جذب عناصر کم مصرف و فلزات سنگین در خاک های با pH متفاوت بود. این پژوهش به صورت آزمایش فاکتوریل در چارچوب طرح کاملا تصادفی با سه تکرار انجام شد. تیمارها شامل لجن فاضلاب در مقادیر صفر، ۵۰، ۱۰۰ و ۲۰۰ تن در هکتار، و خاک، شامل خاک های رشت (۸/۶= pH) ، لنگرود (۸/۴= pH)، لاهیجان (۷/۵= pH) و اصفهان (۹/۷= pH) بود که زیر کشت گیاه ذرت (Zea mayz) قرار گرفتند. لجن فاضلاب باعث افزایش معنی دار مقدار قابل استخراج (به روش DTPA) آهن، روی، مس، سرب، کادمیم و نیکل در هر چهار خاک شد. این افزایش متناسب با افزایش مقدار لجن بود. مقدار عناصر فوق در خاک لنگرود به دلیل اسیدی بودن بیشترین، و در خاک اصفهان به دلیل قلیایی بودن کمترین بود. افزودن لجن فاضلاب به خاک باعث افزایش رشد گیاه و نیز افزایش مقدار جذب فلزات در اندام هوایی ذرت گردید، که متناسب با کاهش pH خاک بود. با توجه به این که استفاده از لجن فاضلاب به عنوان کود آلی در خاک، به ویژه خاک های اسیدی، ممکن است باعث افزایش قابلیت جذب فلزات سنگین حتی تا حد سمیت گردد، بنابراین مقدار افزودن لجن فاضلاب به خاک باید بر اساس مقدار افزایش میزان قابل جذب این فلزات در خاک ارزیابی گردد.

کلیدواژه ها

Sewage sludge, Heavy metals, Micronutrients, Acid soil, Calcareous soil, Corn., لجن فاضلاب، فلزات سنگین، عناصر کم مصرف، خاک اسیدی، خاک آهکی، ذرت

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.