مطالعه جداول زندگی و باروری سوسک برگ خوار نارون،Xanthogaleruca Luteola Müller(Col.:Chrysomelidae) روی چهار میزبان مختلف در شرایط آزمایشگاهی

  • سال انتشار: 1383
  • محل انتشار: فصلنامه علوم آب و خاک، دوره: 8، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_JWSS-8-3_017
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 237
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مرجان خلیلی ماهانی

حسین سیدالاسلامی

بیژن حاتمی

چکیده

جداول زندگی و باروری سوسک برگ خوار نارون (Xanthogaleruca luteola (Müller روی چهار میزبان نارون وسک Ulmus carpinifolia Borkh، نارون مجنون U. glabra var. pendula Renhd، نارون چتری U. c. var. umbraculifera و درخت تا Celtis coucasica willd در شرایط آزمایشگاهی( دما ۲± ۲۵ درجه سانتی گراد، رطوبت ۵±۷۰ درصد و دوره نوری ۱۶ ساعت روشنایی و ۸ ساعت تاریکی) در دو فصل بهار و تابستان بررسی شد. چون آزمایش در شرایط کنترل شده انجام شد، عامل مرگ و میر در جدول زندگی، تنها تغذیه از میزبان های با کیفیت متفاوت در نظر گرفته شد. هدف از این مطالعه بررسی میزان حساسیت میزبان های فوق نسبت به سوسک برگ خوار نارون بود. این بررسی با صد عدد لارو سن اول روی شاخه های ۲۰ سانتی متری هر میزبان شروع و تا پایان طول عمر تمام حشرات کامل در طول یک نسل ادامه داشت. برای جلوگیری از اختلال در تغذیه، شاخه ها مرتبا تعویض شدند. تلفات مراحل لاروی و حشره کامل و تعداد تخم افراد ماده به طور روزانه بررسی و ثبت گردید. نتایج نشان داد که در هر دو فصل بهار و تابستان نرخ خالص تولید مثل( Ro) و نرخ ذاتی رشد  (rm) سوسک برگ خوار نارون روی نارون وسک بیشتر از سایر میزبان ها بود. نرخ خالص تولید مثل در فصل بهار روی درخت تا و در فصل تابستان روی نارون چتری، کوچک تر از یک و نمایانگر رشد منفی جمعیت روی این میزبان ها بود. در هر دو فصل نارون وسک به عنوان میزبان حساس مراحل نابالغ و بالغ سوسک برگ خوار نارون شناخته شد. پس از آن نارون مجنون و نارون چتری به ترتیب میزبان های حساس بودند. درخت تا در هر دو فصل کمترین حساسیت را نسبت به آفت نشان داد.

کلیدواژه ها

Elm leaf beetle, Life and fertility table, Intrinsic rate of increase, Net reproductive rate, Host preference, سوسک برگ خوار نارون، جدول زندگی و باروری، نرخ ذاتی رشد، نرخ خالص تولید مثلی،ترجیح میزبانی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.