مقایسه روش های اندازه گیری میزان بهره برداری از گونه Eurotia ceratoides

  • سال انتشار: 1384
  • محل انتشار: فصلنامه علوم آب و خاک، دوره: 9، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_JWSS-9-2_020
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 258
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

فاضل امیری

مهدی بصیری

مجید ایروانی

چکیده

با توجه به سطح وسیع مراتع کشور و تنوع جوامع و تیپ های گیاهی آن، شناخت روش های صحیح، دقیق، کم هزینه و سریع جهت ارزیابی میزان بهره بردای از گونه های مرغوب مرتعی از اهمیت قابل توجهی برخوردار است. در این پژوهش، کارآیی روش های متداول ارزیابی میزان بهره برداری از گونه E. ceratoides در قرق حنا، واقع در شهرستان سمیرم مورد بررسی قرارگرفت. در این پژوهش میانگین های بهره برداری به دست آمده از روش های مختلف با میانگین بهره برداری به دست آمده از روش قفس های زوجی (شاهد) با استفاده از آزمون دانکن مقایسه گردید. هم چنین صحت، هزینه و سرعت روش های مطالعه شده نیز به کمک شاخص نسبت صحت به هزینه و تحلیل سلسله مراتبی (AHP) ارزیابی شد. نتایج به دست آمده نشان داد که میانگین به دست آمده از روش های واحد مرجع، طول سرشاخه، شاخص تولید، شمارش گیاه و شمارش ساقه دارای اختلاف معنی داری با میانگین روش شاهد بود، ولی روش شمارش ساقه در بین روش های مذکور سریع ترین و کم هزینه ترین روش می باشد ( آزمون دانکن، ۰۵/۰> P). میانگین بهره برداری به دست آمده از روش قبل و بعد از چرا و تخمین چشمی ( به صورت نمونه برداری مضاعف) در بین روش های مورد بررسی کمترین اختلاف را با میانگین روش شاهد داشت( آزمون دانکن، ۰۵/۰ > P) ولی نسبت به روش های دیگر پر هزینه و زمان بر می باشند. میانگین به دست آمده از روش ارتفاع - وزن علاوه بر آن که فاقد اختلاف معنی دار با میانگین روش شاهد بود، از لحاظ زمان و هزینه نیز در بین روش های مورد بررسی که از صحت قابل قبولی برخوردار بوده اند، سریع ترین و کم هزینه ترین روش بود ( آزمون دانکن، ۰۵/۰> P).

کلیدواژه ها

Evaluation, Utilization percentage, , , Analytical hierarchy process, Accuracy, Budget., ارزیابی، میزان بهره برداری، , ، تحلیل سلسله مراتبی، صحت، هزینه

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.