مطالعه کاریوتیپی هفت گونه جو (Hordeum) در استان فارس

  • سال انتشار: 1386
  • محل انتشار: فصلنامه علوم آب و خاک، دوره: 11، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_JWSS-11-1_019
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 188
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

عبدالرضا نصیرزاده

فریدون انصاری اصل

چکیده

در این پژوهش هفت گونه جو شامل H. bulbosum ،H. violaceum  ،H. glaucum  ،H. spontaneum  ،H. vulgare، H. geniculatum  و H. distichon مورد مطالعه کاریولوژیکی قرار گرفتند. در آزمایشگاه، مطالعه سیتولوژی انجام و براساس اطلاعات حاصله تعداد کروموزو ها و سطح پلوییدی هر گونه مشخص شد سپس ژنوم گونه ها شامل طول کل، طول بازوی بلند، طول بازوی کوتاه و نسبت بازوی بلند به کوتاه کروموزوم ها محاسبه و بر اساس اطلاعات حاصله کاریوتیپ هر گونه به صورت ایدیوگرام رسم شد. در پایان فرمول و تقارن کاریوتیپی گونه ها از طریق فرمول ها و جداول مربوطه به دست آمد. این مطالعه نشان داد که سه گونه H. bulbosum ، H. violaceum  و H. geniculatum تتراپلویید با ۲۸= ۴x = ۲n و چهار گونه دیگر دیپلویید با ۱۴= ۲x = ۲n هستند که بررسی سیتولوژی سه گونه H. geniculatum ، H. distichon و H. violaceum برای اولین بار از ایران گزارش می شود. نتایج نشان داد که فرمول کاریوتیپی چهار گونه دیپلویید به صورت ۷m و سه گونه تتراپلویید به صورت ۱۲m+۲sm بود. هم چنین بررسی تقارن کاریوتیپی گونه ها نشان داد که کلیه گونه های مورد مطالعه متقارن و در کلاس ۱A قرار داشته اند. در پایان تجزیه کاریوتیپ گونه های جو با استفاده از پارامترهای S% TF% , R.L. ,.T.V , D و X تعیین شد.

کلیدواژه ها

, Cytology, Karyotype, Chromosome., جنس جو، سیتولوژی، کاریوتیپ، کروموزوم

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.