بررسی تنوع زیستی پوشش گیاهی در جنگلکاری های دست کاشت سوزنی برگ

  • سال انتشار: 1386
  • محل انتشار: فصلنامه علوم آب و خاک، دوره: 11، شماره: 42
  • کد COI اختصاصی: JR_JWSS-11-42_050
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 183
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

شیرزاد محمدنژاد کیاسری

محمد اکبرزاده

بهنوش جعفری

چکیده

بررسی تاثیر حاصل از کاشت گونه های مختلف سوزنی برگ و پهن برگ روی تنوع زیستی پوشش گیاهی دارای اهمیت بسزایی است، چرا که ما را در انتخاب نوع گونه و یا دخالت های مناسب عملیات پرورشی در عرصه های جنگلکاری یاری می دهد. طرح تحقیقاتی سازگاری سوزنی برگان غیربومی در قالب آماری بلوک های کامل تصادفی، در ۳ تکرار و با ۸ تیمار در کرت هایی به ابعاد ۲۰ در ۲۰ متر و از سال ۱۳۷۳ اجرا شده است. تیمارهای مورد بررسی در این تحقیق شامل گونه های مختلف سوزنی برگ مورد استفاده در طرح تحقیقاتی به همراه جنگلکاری افرا، در اطراف عرصه اجرای طرح و مناطق فاقد پوشش درختی است. برای تعیین خصوصیات فیزیکی و شیمیایی خاک جدای از حفر یک پروفیل، در هریک از تیمارهای مورد بررسی ۳ نمونه از افق سطحی (۰- ۱۰ سانتی متر) و در مجموع ۲۴ نمونه خاک تهیه گردید. میانگین هر یک از خصوصیات فیزیکی و شیمیایی نمونه های خاک در پلات های مورد ارزیابی همچون سایر خصوصیات کمـی و کیفی تیمارهای مختلف کاشته شده در عرصه فوق الذکر در قالب بلوک های کامل تصادفی مورد آزمون آماری قرار گرفته است. تنوع پوشش گیاهی با استفاده از شاخص های سیمپسون،N۲ هیل، شانون- وینر و مک آرتور تعیین گردید. هم چنین به منظور تعیین غنای پوشش گیاهی از شاخص های مارکالف و منهینیک استفاده شد. در مرحله بعد به منظور شناخت ارتباط بین تنوع زیستی گونه های علفی و بوته ای کف عرصه با مجموعه ای از متغیرهای کمـی و کیفی تیمارهای مختلف مورد بررسی و خصوصیات فیزیکی و شیمیایی خاک در سطح عرصه های فوق الذکر، از روش تجزیه و تحلیل مولفه های اصلی گردید و نتیجه آن روی محورهای اصلی نمایش داده شد. نتایج این تحقیق نشان داده است که تیمارهای عرصه فاقد پوشش درختی و گونه های سوزنی برگ کریپتومریا ژاپونیکا و کاج دریایی، با دارا بودن حداقل ماندگاری و کمترین درصد پوشش لاشبرگ، امکان بیشترین توسعه از لحاظ فراوانی و غنای پوشش گیاهی را فراهم آورده اند و این در حالی است که در ارتباط با تیمارهای گونه سوزنی برگ کاج تدا و جنگلکاری های افرا، با دارا بودن بالاترین میزان ماندگاری و بیشترین میزان درصد پوشش لاشبرگ، کمترین مقدار شاخص های تنوع زیستی پوشش گیاهی در سطح کف عرصه ها را به خود اختصاص داده اند.

کلیدواژه ها

Biodiversity, Forestation, Soft woods, Richness, Evenness., تنوع زیستی، جنگلکاری، سوزنی برگ، غنا، یک نواختی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.