شکل های فسفر خاک در چهار ردیف ارضی از مناطق اصفهان و شهرکرد

  • سال انتشار: 1386
  • محل انتشار: فصلنامه علوم آب و خاک، دوره: 11، شماره: 42
  • کد COI اختصاصی: JR_JWSS-11-42_039
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 150
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

رمضانعلی دهقان

حسین شریعتمداری

حسین خادمی

چکیده

شناخت شکل های شیمیایی فسفر موجود در خاک و تعیین مقدار هر یک از آنها می تواند ضمن کمک به شناخت فرایند تکامل خاک و درک فرایندهای ژنتیکی آن در ارزیابی حاصل خیزی خاک نیز به کار رود. در این پژوهش۲۰ نمونه خاک از اعماق صفر تا ۳۰ سانتی متری و ۳۰ تا ۶۰ سانتی متری در موقعیت های بالا، میانه و پایین چهار ردیف ارضی نواحی خشک (جی و زیار اصفهان) و نیمه خشک (فرخشهر و شهرکرد) انتخاب شدند. بر روی هر ردیف ارضی موقعیت بالای شیب شامل خاک کم عمق روی مواد مادری، میانه شیب شامل خاک غیر زراعی با پوشش طبیعی منطقه و در پایین شیب اراضی کشاورزی قرار داشت. خاک ها به روش دنباله ای برای تعیین مقادیر شکل های مختلف فسفر معدنی عصاره گیری شدند. میزان فسفر کل در خاک های مورد آزمایش بین ۳۰۲ تا ۱۱۳۵ و با میانگین ۷۱۵ میلی گرم در کیلوگرم خاک قرار داشت. حدود ۶۵ تا ۸۹ درصد فسفر کل خاک های مورد مطالعه را فسفر معدنی و ۱۱ تا ۳۵ درصد فسفر کل آنها را فسفر آلی تشکیل می داد. مقدار فسفر معدنی بین ۲۰۴ تا ۸۹۷ با میانگین ۵۷۱ میلی گرم در کیلوگرم خاک و و فسفر آلی بین ۷۰ تا ۲۳۸ و با میانگین ۱۴۴ میلی گرم در کیلوگرم خاک متغیر بود. میزان فسفر کل، فسفر معدنی و فسفر آلی در تمامی ردیف های ارضی مورد مطالعه از اراضی غیرزراعی به اراضی زراعی افزایش و از خاک های سطحی (عمق صفر تا ۳۰ سانتی متر) به خاک های عمقی (عمق ۳۰ تا ۶۰ سانتی متر)کاهش نشان داد. در خاک های مورد مطالعه آپاتایت (Ca۱۰-P)، فسفات های آلومینیوم (Al-P)، اکتاکلسیم فسفات (Ca۸-P)، فسفات های آهن(Fe-P)، فسفات های محبوس در اکسیدهای آهن (Oc-P) و دی کلسیم فسفات (Ca۲-P) به ترتیب بیشترین درصد از فسفات معدنی خاک ها را شامل می شدند.

کلیدواژه ها

Phosphorus fractions, Toposequence, Calcareous soils, Isfahan, Shahrekord., شکل های فسفر، ردیف ارضی ، خاک های آهکی، اصفهان، شهرکرد

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.