تجزیه و تحلیل های چند متغیره آماری در ژرم پلاسم فسکیوی بلند ایرانی و خارجی

  • سال انتشار: 1387
  • محل انتشار: فصلنامه علوم آب و خاک، دوره: 12، شماره: 46
  • کد COI اختصاصی: JR_JWSS-12-46_007
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 208
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محمد مهدی مجیدی

آقافخر میرلوحی

چکیده

این پژوهش به منظور بهره گیری از روش های تجزیه و تحلیل چند متغیره در بررسی تنوع ژنتیکی، تشخیص روابط صفات، تعیین صفات سهیم در توجیه تنوع عملکرد، گروه بندی و تعیین قرابت ژنتیکی نمونه های فسکیوی بلند داخلی و خارجی اجرا شد. بدین منظور ۴۶ نمونه فسکیوی بلند در قالب طرح آماری بلوک های کامل تصادفی به مدت دو سال از نظر ویژگی های فنولوژیک، مورفولوژیک و زراعی ارزیابی شدند. نتایج حاکی از اختلاف بسیار معنی دار بین نمونه ها از نظر صفات مختلف بود. اکوتیپ های ایرانی از نظر توان استقرار، ارتفاع بوته، ارتفاع در برداشت دوم، عملکرد علوفه خشک سالانه و دیرزیستی تفاوت آماری معنی داری با نمونه های خارجی داشتند و نسبت به آنها در هر دو سال دارای برتری بودند. بر اساس نتایج رگرسیون مرحله ای قطر یقه به تنهایی۵۱ درصد از تغییرات عملکرد علوفه خشک را توجیه نمود و پس از آن توان استقرار، درصد ماده خشک، ارتفاع و تعداد ساقه بارور به ترتیب با ۶/۲۰، ۴/۱۰ ، ۳/۲ و ۲/۱ درصد در مدل رگرسیونی چند متغیره وارد گردیدند. بر اساس این مدل، انتخاب برای قطر یقه و توان استقرار منجر به افزایش بیشتری در عملکرد علوفه خشک می گردد. نتایج حاصل از تجزیه عامل ها نشان داد که چهار عامل اول در مجموع ۸۱ درصد از کل تنوع موجود بین صفات را توجیه نمودند به طوری که روابط بین صفات در تایید با نتایج حاصل از رگرسیون مرحله ای بود. نتایج تجزیه خوشه ای بر مبنای خصوصیات فنوتیپی نمونه های مورد مطالعه را در پنج گروه مجزا تقسیم بندی کرد به نحوی که اکوتیپ های کشورهای مختلف از یکدیگر متمایز شده و در بسیاری از موارد نمونه هایی که از مناطق یکسان و یا دارای اقلیم مشابه جمع آوری شده بودند در گروه مشابه جای گرفتند. نمونه های دارای فاصله ژنتیکی گسترده می توانند پس از مطالعات بیشتر به عنوان کاندیداهای مناسب برای پیشبرد برنامه های اصلاحی در جهت توسعه ارقام جدید مورد استفاده قرار گیرند.

کلیدواژه ها

Multivariate analysis, Regression analysis, Factor analysis, Cluster analysis , Tall fescue., تجزیه و تحلیل چند متغیره، تجزیه رگرسیون، تجزیه به عامل ها، تجزیه خوشه ای، فسکیوی بلند

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.