تاثیر پتاسیم و کلسیم در محلول غذایی بر حساسیت گل بریده رز به بیماری کپک خاکستری

  • سال انتشار: 1389
  • محل انتشار: فصلنامه علوم آب و خاک، دوره: 14، شماره: 51
  • کد COI اختصاصی: JR_JWSS-14-51_009
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 230
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

شهرام کیانی

غفور زاده دباغ

محمدجعفر ملکوتی

عزیزاله علیزاده

چکیده

کپک خاکستری، ناشی از قارچ Botrytis cinerea ، یکی از بیماری های مهم گل بریده رز در گلخانه های ایران است. به منظور بررسی تاثیر غلظت های مختلف پتاسیم و کلسیم در محلول غذایی بر حساسیت گل بریده رز به این بیماری، آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با دو عامل غلظت پتاسیم و کلسیم در محلول غذایی در چهار تکرار در گلخانه آبکشت مرکز تحقیقات کشاورزی صفی آباد از سال ۱۳۸۶ به مدت یک سال انجام شد. سطوح پتاسیم شامل ۰/۱، ۰/۵ و ۰/۱۰ میلیمولار و سطوح کلسیم شامل ۶/۱ و ۸/۴ میلیمولار بود. در طول دو دوره گل دهی متوالی مایه زنی گل های رز برداشت شده با سوسپانسیون ۱۰۴ اسپور در میلی لیتر جدایه B. cinerea انجام شد و پس از آن اندازهگیری حساسیت گل ها به کپک خاکستری صورت گرفت. نتایج نشان داد کاربرد پتاسیم در محلول غذایی به مقدار ۰/۱۰ میلی مولار منجر به افزایش معنی دار (۰۱/۰ P < ) شدت بیماری کپک خاکستری گل رز (۴/۳۰ درصد/ روز) در مقایسه با سطوح ۰/۱ میلی مولار (۸/۲۴ درصد/ روز) و ۰/۵ میلی مولار (۲/۲۶ درصد/ روز) آن شد که این مساله به دلیل کاهش غلظت کلسیم گلبرگ ها بود. هم بستگی مثبتی بین نسبت پتاسیم به مجموع کاتیون های موجود در محلول غذایی و میزان بیماری (*۹۴/۰r =) دیده شد. هم چنین با افزایش میزان کلسیم در محلول غذایی از ۶/۱ به ۸/۴ میلی مولار، شدت بیماری از ۶/۲۹ به ۶/۲۴ درصد/ روز کاهش یافت (۰۱/۰ P < ). بنابراین کاربرد متعادل پتاسیم و کلسیم در محلول های غذایی (به ترتیب ۰/۵ و ۸/۴ میلی مولار) برای تولید گل رز در شرایط آبکشت برای جلوگیری از اثرات ناهمسازی بین آنها و کاهش خسارت بیماری کپک خاکستری گل رز توصیه می شود.

کلیدواژه ها

Botrytis cinerea, Rose flower (Rosa hybrida L.), Potassium, Calcium, Antagonistic effects., کپک خاکستری، Botrytis cinerea، گل رز (Rosa hybrida L.)، پتاسیم، کلسیم، اثرات ناهمسازی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.