استخراج روابط رگرسیونی بین دمای خاک در اعماق مختلف و پارامترهای هواشناسی (مطالعه موردی: ایستگاه همدان)

  • سال انتشار: 1391
  • محل انتشار: فصلنامه علوم آب و خاک، دوره: 16، شماره: 62
  • کد COI اختصاصی: JR_JWSS-16-62_006
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 208
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

نصرالدین پارسافر

صفر معروفی

چکیده

در این پژوهش روابط رگرسیونی خطی و درجه دوم بین پارامترهای هواشناسی (دمای هوا، رطوبت نسبی و ساعات آفتابی) و دما در اعماق خاک (۵، ۱۰، ۲۰، ۳۰، ۵۰ و ۱۰۰ سانتی متری) در ایستگاه هواشناسی همدان (دوره سال های میلادی ۱۹۹۲-۲۰۰۵) بررسی گردید. داده های دمای خاک در هر روز در ساعت ۳ صبح، ۹ صبح و ۳ بعدظهر اندازه گیری و به کار گرفته شد و نرم افزار Excel جهت بررسی هم بستگی بین پارامترهای هواشناسی و دمای خاک استفاده گردید. نتایج نشان داد که بیشترین ضریب تبیین خطی بین دمای هوا و دمای خاک مربوط به ساعت ۳ بعدظهر و عمق ۲۰ سانتی متری (%۱۵/۹۸ R۲=) و بیشترین ضریب تبیین غیرخطی (معادله درجه دوم) بین دمای هوا و دمای خاک مربوط به ساعت ۳ بعدظهر و عمق ۱۰ سانتی متری (%۴۵/۹۸ R۲=) است. بیشترین ضریب تبیین خطی بین پارامترهای هواشناسی (ساعات آفتابی و درصد رطوبت نسبی) و دمای خاک در ساعت ۳ بعدظهر و عمق ۱۰ سانتی متری دیده شد. هم چنین نتایج نشان داد که کمترین ضریب تبیین بین پارامترهای هواشناسی و دمای خاک در عمق ۱۰۰ سانتی متری مشاهده گردید. دمای هوا هم بستگی بیشتری با دمای خاک در مقایسه با دو پارامتر دیگر نشان داد. هم چنین ضرایب تبیین رگرسیون غیرخطی بیشتر از رگرسیون خطی بود.

کلیدواژه ها

Soil temperatures, Meteorological parameters, Correlation, Regression, Hamedan station., دمای خاک، پارامترهای هواشناسی، هم بستگی، رگرسیون، ایستگاه همدان

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.