تاثیر تغییرات مکانی بارندگی بر پیش بینی هیدروگراف سیلاب در حوضه های آبریز کوهستانی

  • سال انتشار: 1392
  • محل انتشار: فصلنامه علوم آب و خاک، دوره: 17، شماره: 66
  • کد COI اختصاصی: JR_JWSS-17-66_012
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 298
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

حسن رضایی صدر

علی محمد آخوندعلی

فریدون رادمنش

غلامعلی پرهام

چکیده

در این مطالعه، تاثیر ناهمگنی های مکانی بارندگی بر پیش بینی هیدروگراف سیلاب در سه حوضه آبریز کوهستانی در جنوب غرب ایران مورد ارزیابی قرار گرفت. جهت شبیه سازی هیدروگراف سیلاب خروجی از حوضه های آبریز، از مدل شبکه محصور زیرحوضه ها (WBNM) استفاده گردید. هم چنین، جهت درونیابی هیتوگراف بارندگی ایستگاه های اطراف، دو روش درون یابی تیسن و عکس مجذور فاصله به کار گرفته شد و نتایج به دست آمده با هیتوگراف بارندگی نزدیک ترین ایستگاه مقایسه و مشاهده گردید که بهترین هیدروگراف شبیه سازی شده از هیتوگراف بارندگی نزدیک ترین ایستگاه حاصل می شود. نتایج به دست آمده هم چنین هیچ گونه رابطه ای بین تغییرات مکانی بارندگی و هیدروگراف خروجی به دست نداد. میدان دو بعدی نامانای بارندگی ناشی از توپوگرافی نامنظم باعث تشکیل الگوهای مختلف بارندگی در منطقه شده که دخالت این الگوها در فرآیند درونیابی باعث ایجاد انحرافات زیاد در هیتوگراف های درونیابی شده توسط روش های تیسن و عکس مجذور فاصله گردید. نتیجه گیری شد که انحرافات مشاهده شده بیشتر از آن که ناشی از عدم وجود رابطه بین تغییرات مکانی بارندگی و پاسخ حوضه آبریز باشد، ناشی از عدم برآورد صحیح میانگین هیتوگراف های بارندگی در بین ایستگاه ها می باشد. در نتیجه، در حوضه های آبریز کوهستانی با توپوگرافی نامنظم، فقدان داده های کافی ناشی از شبکه غیرمتراکم ایستگاه ها را می توان مهم ترین عامل عدم قطعیت در مدل سازی تغییرات مکانی بارندگی قلمداد نمود.

کلیدواژه ها

Spatial Heterogeneity of rainfall, Runoff, Thiessen, IDW, WBNM., ناهمگنی های مکانی بارندگی، رواناب، تیسن، IDW، WBNM

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.