مقایسه برخی از شاخص های شیمیایی و بیولوژیک خاک در کاربری های مختلف اراضی در دو فصل ابتدا و انتهای فصل رویش در منطقه فریدن اصفهان

  • سال انتشار: 1394
  • محل انتشار: فصلنامه علوم آب و خاک، دوره: 19، شماره: 71
  • کد COI اختصاصی: JR_JWSS-19-71_002
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 190
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

فرزاد پارسادوست

Agric. and Natur. Resour. Res. and Educ. Center of Isf. Province, Isfahan, Iran.

ذبیح الله اسکندری

Agric. and Natur. Resour. Res. and Educ. Center of Isf. Province, Isfahan, Iran.

بابک بحرینی نژاد

Agric. and Natur. Resour. Res. and Educ. Center of Isf. Province, Isfahan, Iran.

علی جعفری اردکانی

Soil Conservation and Watershed Manage. Institute.Tehran, Iran.

چکیده

مطالعه و ارزیابی تغییرات شاخص های کیفیت خاک در انواع کاربری اراضی می تواند در برنامه ریزی مدیریت پایدار و پیشگیری از روند نزولی کیفیت خاک موثر باشد. در همین رابطه مطالعه ای در سال ۱۳۸۹ در منطقه فریدن در استان اصفهان با هدف بررسی برخی از شاخص های شیمیایی و بیولوژیک خاک در سه کاربری اراضی(مرتع، دیم زار رها شده و دیم)، در دو فصل رویش (اردیبهشت و شهریور) و در سه شیب (۱۰-۰، ۲۰-۱۰ و ۳۰-۲۰ درصد) انجام شد. شاخص های مورد ارزیابی شامل ازت، فسفر، پتاس، مواد آلی، ظرفیت تبادل کاتیونی و تنفس میکروبی بود. نتایج نشان داد که با افزایش شدت شیب تمامی صفات به جز میزان پتاس روند نزولی داشت. از سوی دیگر تاثیر نوع کاربری بر تمامی پارامترهای مورد بررسی به جز ازت معنی دار بود به نحوی که بیشترین مقادیر شامل mg/kg ۴/۲۸ فسفر، ۶۲/۰% مواد آلی، cmol/kg ۳۸ /۲۰ ظرفیت تبادل کاتیونی و mgC/day ۲/۳۳ تنفس میکروبی، همگی در کاربری مرتع دیده شد و در مورد پتاس به مقدار mg/kg ۸/۴۰۶ در دیم مشاهده شد. تاثیر فصل برروی تمامی پارامترهای اندازهگیری شده به جز ازت معنی دار بود به گونه ای که بیشترین مقادیر شامل mg/kg۷/۲۸ فسفر، mg/kg ۳/۳۷۷ پتاس،cmol/kg ۶/۱۹ ظرفیت تبادل کاتیونی، mgC/day ۹/۲۵ تنفس میکروبی همگی در اردیبهشت و تنها مواد آلی با بیشترین مقدار (۶۸/۰%) در شهریورماه دیده شد. نتایج به دست آمده از این پژوهش نشان داد افزایش شدت شیب وتغییرکاربری غیراصولی اراضی همزمان با نزدیک شدن به آخر فصل رویش همگی سبب کاهش شاخص های کیفی و توانایی بهره دهی خاک می گردد.

کلیدواژه ها

Land use, Rangeland, Dray land, Nitrogen, Phosphorus, Potassium, Cation Exchange Capacity, Soil respiration., کاربری اراضی, مرتع, دیم, ازت, فسفر, پتاس, ظرفیت تبادل کاتیونی, تنفس میکروبی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.