ارزیابی شاخص خشکسالی پالمر در حوزه های ایران مرکزی

  • سال انتشار: 1394
  • محل انتشار: فصلنامه علوم آب و خاک، دوره: 19، شماره: 72
  • کد COI اختصاصی: JR_JWSS-19-72_026
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 231
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سارا آزادی

Dept. of Rangeland ;Watershed management, College of Natur. Resour. Eng., Isf. Univ. of Technol., Isfahan, Iran.

سعید سلطانی

Dept. of Rangeland ;Watershed management, College of Natur. Resour. Eng., Isf. Univ. of Technol., Isfahan, Iran.

منیره فرامرزی

Dept. of Rangeland ;Watershed management, College of Natur. Resour. Eng., Isf. Univ. of Technol., Isfahan, Iran.

علی رضا سلطانی تودشکی

Dept. of Water Eng., College of Agric., Isf. Univ. of Technol., Isfahan, Iran.

سعید پورمنافی

Dept .of Natur. Resour., Isf. Univ. of Technol., Isfahan, Iran.

چکیده

شاخص شدت خشکسالی پالمر که متغیرهای مختلف آب و هواشناسی را برای یک موازنه آبی ساده در خاک تحلیل می کند و شرایط خشکسالی یا ترسالی را به صورت پدیده ای پویا درنظر می گیرد، در بسیاری از نقاط جهان جهت بررسی شرایط خشکسالی و تداوم آن مورد استفاده قرار می گیرد. با توجه به این که واسنجی شاخص براساس شرایط منطقه مورد مطالعه می تواند منجر به ارائه نتایج بهتر و دقیق تری گردد، هدف این تحقیق، ارزیابی شاخص پالمر براساس فرضیات اولیه، وضعیت واسنجی شده در حوزه ها ی ایران مرکزی و همچنین استفاده از خروجی های واسنجی- صحت سنجی شده مدلSWAT به عنوان ورودی شاخص می باشد. لذا شاخص پالمر براساس روش های: ۱) شاخص اولیه پالمر بدون واسنجی، با استفاده از ضرائب اقلیمی و معادله شدت استخراجی برای کانزاس غربی و آیوای مرکزی؛ ۲) شاخص اولیه همراه با اصلاح ضرائب معادله های شدت خشکسالی؛ ۳) شاخص واسنجی شده با بومی سازی معادلات شدت؛ ۴) شاخص با جایگزینی متغیرهای رطوبت خاک و تبخیر تعرق پتانسیل از مدل SWAT؛ و ۵) شاخص با جایگزینی متغیرهای رطوبت خاک، تبخیر تعرق پتانسیل و رواناب از مدل SWAT؛ در سطح کل ایران، در قالب ۱۷ حوزه مطالعاتی، در مقیاس ماهانه در دوره آماری ۲۰۰۲-۱۹۹۰ محاسبه شد. سپس با استفاده از هر پنج روش، شدت خشکسالی برای ۱۶۰ زیرحوزه واقع در ایران مرکزی محاسبه و ارزیابی گردید. نتایج این تحقیق نشان داد که، در بین آنها روش ۴ نتایج مطمئن تری را ارائه می کند همچنین این روش ها مرطوب ترین سال (۱۹۹۲) و خشک ترین سال (۲۰۰۱) را به خوبی مشخص نمودند. نتایج این پژوهش، مطالعه واسنجی شاخص پالمر را برای هر منطقه و با استفاده از خروجی سایر مدل های هیدرولوژیکی امکان پذیر می سازد.

کلیدواژه ها

Calibration, Central Iran, Drought, Palmer Index, SWAT model., شاخص پالمر, خشکسالی, واسنجی, مدل SWAT, ایران مرکزی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.